Cargando...

monarquia

Els partits independentistes demanen que Sánchez comparegui al Congrés per explicar la "fugida" de Joan Carles I

ERC, JxCat, CUP, EH Bildu i BNG registren una petició que també reclama que la vicepresidenta Carmen Calvo doni explicacions sobre l'operació. Podemos demanarà la compareixença de Felip VI perquè informi d'on està el seu pare, les seves condicions de vida i els motius de la seva marxa del país.

Publicidad

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. EFE

barcelona, Actualizado:

Els partits independentistes catalans, juntament amb EH Bildu i el BNG, han registrat una petició de compareixença al Congrés del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè expliqui quin ha estat el paper que ha tingut l'executiu en la "fugida" de Joan Carles I. També sol·liciten que comparegui la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, pels mateixos motius. Els cinc partits volen que expliquin "la informació de què disposava el Govern, quin ha estat el suport d'aquest a l'operació de fugida del rei emèrit i el que això representa respecte a la solidesa de les institucions democràtiques de l'Estat".

Publicidad

Els cinc partits reclamen saber la informació de què disposava el Govern espanyol i el seu suport a l'operació

Click to enlarge
A fallback.

Per això, demanen a la presidència de la cambra baixa que convoqui la Diputació Permanent del Congrés perquè acordi celebrar una sessió extraordinària del ple en la qual compareguin Sánchez i Calvo. A la sol·licitud, els cinc grups remarquen el seu "compromís amb els valors republicans" i una "clara aposta per l'abolició" de la monarquia, institució que veuen "caducada i antidemocràtica".

Podemos vol que Felip VI informi d'on està el seu pare, les seves condicions de vida i els motius de la seva marxa del país

Publicidad

Asens ha opinat que la vicepresidenta Calvo també hauria de donar explicacions sobre aquesta operació. Preguntat per la carta que ha enviat Sánchez a la militància socialista, Asens ha replicat que "ser lleial a la Constitució és no impedir comissions d'investigació, demanar transparència i retiment de comptes". "Aquests valors que estan a la Constitució", ha dit. El president del grup parlamentari ha afirmat que està d'acord quan diu que fan falta "institucions robustes" però ha defensat que en aquests moments "això passa per demostrar que ningú està per sobre de la llei". "Per això ha de ser possible sotmetre a aquest control al cap de l'Estat", ha afirmat.

Bateria de mesures pel control del monarca

Asens ha anunciat a més que el setembre vinent la Unides Podem (UP) presentarà una proposició de llei per a tallar els "privilegis" de la monarquia i sotmetre-la "al principi de transparència, neutralitat i democràcia"

Publicidad

Entre altres mesures, UP proposarà matisar el principi d'inviolabilitat del rei perquè no sigui "una carta blanca per delinquir": "Cal desenvolupar-ho de manera clara i precisa perquè no hi hagi cap esquerda que pugui ser utilitzada per a apel·lar a la irresponsabilitat", ha assenyalat.

Així mateix, plantejaran que tots els comptes de la institució siguin transparents per conèixer tant la "concreta assignació pressupostària", com qualsevol "viatge privat i el patrimoni dels seus membres" que volen que sigui sotmès al Tribunal de Comptes.

Publicidad

"Són mesures de sentit comú molt raonables i esperem que, si no totes, almenys algunes les accepti en PSOE perquè no tenen res a veure amb el fet de ser republicà, sinó de ser demòcrata i defensar un major sotmetiment als principis de transparència i democràcia", ha defensat el màxim representant dels comuns en el Congrés.

D'altra banda, ha insistit en la necessitat que tant Joan Carles I com Felip VI donin explicacions sobre la sortida d'Espanya del rei emèrit: "La ciutadania es mereix, com a mínim, una compareixença per a explicar les raons de la seva marxa i en quines condicions i despeses es va donar".

Publicidad