Cargando...

coronavirus

Gairebé 40.000 bars i botigues d'arreu de l'Estat no aixecaran la persiana aquest dilluns

Els efectes destructius de l'aturada de l'activitat econòmica es concentren en les empreses més petites de sectors com l'hostaleria i el comerç, a més de la construcció, que concentren més de la meitat de les firmes que creaven ocupació i que ja s'han donat de baixa en la Seguretat Social.

Publicidad

Desenes de milers de bars i botigues no tornaran a obrir després del confinament. / EFE

saragossa, Actualizado:

Més de 21.000 bars i gairebé 17.000 botigues no tornaran a aixecar la persiana aquest dilluns, quan les províncies que han passat a la Fase I de la desescalada comencin a reprendre l'activitat, ni tampoc més endavant: són el gruix de les 91.240 que s'han donat de baixa com a ocupadores en la Seguretat Social entre març i abril, segons indiquen les dades difoses aquest divendres pel Ministeri de Treball.

Publicidad

L'estadística d'empreses inscrites en la Seguretat Social revela com el gruix dels tancaments, amb un augment de gairebé 6.000 sobre els més de 85.000 del mes de març, s'han concentrat en el grup de les de menor grandària, amb gairebé un 98% dels tancaments entre les pimes i, dins d'aquestes, un 83% en les microempreses.

Click to enlarge
A fallback.

"Això reflecteix la realitat del teixit productiu espanyol, on predominen les empreses de menys de cinquanta treballadors", destaca Luis Aribayos, responsable d'Economia i de Transformació Digital de Cepime, que apunta que en aquest grup "estan tancant més del que els correspondria pel seu pes percentual".

Aquest volum de tancaments també ha concentrat la destrucció d'ocupació entre les plantilles de menor grandària, amb gairebé 470.000 de les 790.000 baixes entre les petites empreses i 136.000 entre les mitjanes, mentre el retrocés es queda en 163.000 (17%).

Publicidad

La confluència d'aquestes decisions amb l'aturada en sec de l'activitat econòmica ha tingut com a resultat que entre la quarta i la cinquena part de les pèrdues d'unitats productives (21.060, 23%) s'hagin concentrat en l'hostaleria, a la qual segueixen a certa distància el comerç (16.982, 18,6%) i la construcció (13.397, 14,68%).

"El cop el veurem al setembre"

"El cop hagués estat pitjor si no hi hagués hagut mecanismes com el cessament d'activitat i els ERTO, que han pal·liat la situació dels autònoms i les petites empreses", apunta Eduardo Abad, president d'UPTA (Unió de Professionals i Treballadors Autònoms), que afegeix que "això no vol dir que no n'acabin tancant més, però sí que estigui subjectada la caiguda. Sense aquestes mesures estaríem parlant d'una pèrdua del 15%" del teixit empresarial.

Publicidad

La incertesa, l'IVA i les rebaixes

La intensitat amb què comença a manifestar-se la crisi, els pronòstics ombrívols per a sectors com el turisme degut a les restriccions de mobilitat, la previsible frenada de la demanda per la caiguda de les rendes, els dubtes sobre el futur en rams com la indústria després de les fallades de la cadena global de subministraments i el fet que el col·lapse tingui una dimensió global obren nous debats sobre les receptes per a la recuperació.

Publicidad