Público
Público

La gestió de l'Hospital de la Seu d'Urgell serà de titularitat pública l'any 2025

El canvi de titularitat serà previ a l'entrada en funcionament del nou hospital de la capital de l'Alt Urgell, que es preveu per l'any 2029

L'edifici de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell
L'edifici de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell. Marta Lluvich / ACN

El Departament de Salut i la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell han signat un protocol d'intencions que assenta les bases per al futur traspàs d'aquesta institució a una entitat de dret públic. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assistit aquesta tarda a la constitució i primera reunió de la comissió de treball que ha de definir el projecte concret de reordenació i transició entre els models de gestió, així com les normes per dur-lo a la pràctica.

Està previst que el procés culmini l'any 2025, després d'aquest moviment que deixa fora el Bisbat, mentre l'Ajuntament de la Seu d'Urgell sí que hi continuarà tenint participació. El canvi de titularitat serà previ a l'entrada del nou hospital de la capital de l'Alt Urgell que es preveu que entri en funcionament l'any 2029, que serà d'àmbit comarcal i amb més serveis dels que ofereix l'actual ara mateix.

El document subscrit no és vinculant, però sí un pas previ perquè la gestió dels recursos sanitaris sigui assumida per la Generalitat de Catalunya. El traspàs des d'una entitat de gestió privada sense ànim de lucre respon a la necessitat d'optimitzar recursos públics, segons un comunicat del Departament de Salut. Balcells ha detallat que era necessari per a diferents motius: ha parlat de la "difícil sostenibilitat" de l'hospital i ha dit que li fa falta "un impuls suplementari".

Reunió de la comissió de treball
Reunió de la comissió de treball. Salut

El conseller també s'ha referit a la "necessitat" d'un nou hospital comarcal amb més serveis i més coordinació amb Andorra - per proximitat, té també impacte sobre la demanda assistencial. El traspàs oferirà també l'oportunitat de reordenar els serveis públics de salut que la fundació presta a la població de l'Alt Urgell i de la seva àrea d'influència, que és d'unes 20.400 persones. L'Hospital dona servei als residents de l'àrea de gestió assistencial (AGA) Alt Urgell, que comprèn 21 municipis: 19 de l'Alt Urgell i 2 de la Cerdanya. 

Balcells ha manifestat que aquest procés "ha de garantir el present i el futur del centre, que avança cap al nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell". El canvi garantirà en tot moment la continuïtat del servei públic i dels professionals que treballen a la Fundació Sant Hospital, així com la integració dels dispositius i de l'equipament actuals. Segons Salut, tot ha estat "pactat i molt ben treballat" per les dues parts.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?