El Govern aixeca l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat i torna a l'excepcionalitat
La Comissió Interdepartamental de Sequera acorda la mesura arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. La previsió és que el canvi sigui efectiu dilluns
Públic
Barcelona-Actualitzat a
El Govern aixeca la fase d'emergència per la situació per sequera al sistema Ter-Llobregat, que torna a l'escenari d'excepcionalitat. L'executiu català modifica així a la baixa les restriccions dels darrers tres mesos, gràcies a les precipitacions de les últimes setmanes i a les mesures preses des de la Generalitat. L'àrea afectada engloba 6 milions de persones i se situa així en la mateixa situació que l'estiu passat, però "molt millor preparats com a país".
Ho ha detallat el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu i la Comissió Interdepartamental de la Sequera, que ha pres la mesura. "La pluja ens permet sortir de l'emergència i aixecar part de les restriccions. La sequera no s'ha acabat", però, "les dades ho permeten", ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.
"Avui fem un pas més amb la gestió quirúrgica de la sequera", ha dit el conseller d'Acció Climàtica, destacant l'evolució "positiva" els embassaments del Ter-Llobregat: han passat a estar el 14,5% al març al 25,4% actual, amb 154 hectòmetres cúbics. Mascort també ha celebrat el descens del consum, felicitant la població perquè el consum d'aigua ha baixat un 10% en comparació en la mateixa època.
Un dels canvis destacats que porta associat el pas d'emergència a excepcionalitat és que les piscines d'ús públic podran obrir sense necessitat de declarar-se refugi climàtic. Es permetrà el reompliment, o primer ompliment si són de nova construcció o s'han rehabilitat, i també les d'ús privat que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua. En canvi, no es podran omplir piscines privades d'ús individual o familiar, així com tampoc les que no tenen sistemes de recirculació d'aigua.
Restriccions en excepcionalitat
La previsió és que el canvi d'escenari d'emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L'emergència per sequera es va decretar l'1 de febrer als 202 municipis que formen part d'aquest àmbit. Quan es torni a l'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres i no de 200 com era en l'escenari d'emergència, entre altres canvis.
També es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials (25% en emergència) i un 30% en els usos ramaders (50% en emergència). Hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l'àmbit ramader presentant un pla d'estalvi d'aigua a l'Agència Catalana de l'Aigua.
La reducció del consum d'aigua en els usos recreatius es manté al 15% en usos assimilables a urbans i és del 50% en reg. També es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d'esport, o si es fa amb aigua regenerada o de pluja. I es manté la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d'omplir les fonts ornamentals.
L'evolució de la sequera
Mascort ha recordat que el Govern fa tres anys que combat la sequera i els pagesos han estat els que han patit més les restriccions, que no han afectat de manera generalitzada la vida diària dels ciutadans. Ha repassat que el pla per sequera es va activar l'any 2021 amb el 70% dels embassaments plens i ha recordat el camí fins a arribar a la situació actual, així com l'impuls d'infraestructures: "No improvisem", ha reivindicat. Pel conseller, amb les actuacions s'ha pogut "tancar definitivament la porta al transvasament de l'Ebre".
Tot i la pluja, el conseller ha deixat clar que no aturaran les obres que s'han posat en marxa. Continuaran així els tràmits per instal·lar 12 dessalinitzadores a la Costa Brava i també ubicar-ne la flotant davant del Port de Barcelona. La previsió és que vuit de les primeres es posin en marxa al juny i la resta a la tardor. El mateix amb la del Port de Barcelona, que Mascort ha previst que estigui a punt a l'octubre i que entraria en funcionament si fos necessari. D'altra banda, Plaja també ha assegurat que el sector turístic no ha condicionat les decisions a prendre.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..