Público
Público
violència masclista

Una investigació revela que Plácido Domingo va assetjar sexualment a diverses dones i va abusar del seu poder

Sis mesos després de les primeres acusacions i després de la revelació d'aquesta investigació, el tenor ha reconegut "tota la seva responsabilitat" i ha demanat perdó per "tot el dolor" que va causar.

18.12.2019 /  Plácido Domingo en el aeropuerto en una imagen de archivo. / EUROPA PRESS- Raúl Terrel
Plácido Domingo a l'aeroport en una imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS- Raúl Terrel

públic | europa press

Una recerca del sindicat estatunidenc que representa als artistes d'òpera ha conclòs que Plácido Domingo sí que va assetjar sexualment a diverses dones i va abusar de la seva posició d'autoritat, en ocupar llocs alts en l'Òpera Nacional de Washington i la de Los Angeles. Després de conèixer-se la notícia, el tenor ha demanat perdó i ha acceptat "tota la responsabilitat".

Segons ha revelat la recerca de l'agència Associated Press, el músic va mostrar, amb almenys 27 persones que prefereixen mantenir-se en l'anonimat, "conductes sexuals inapropiades" i abús de poder, durant més de dues dècades.

Els advocats, contractats per American Guild of Musical Artists per realitzar la recerca, es van entrevistar des de setembre fins a finals de desembre amb 55 persones, de les quals 27 van reconèixer conductes inapropiades i unes altres 12 van afirmar conèixer les conductes inapropiades del tenor.

Domingo accepta sis mesos després "tota la responsabilitat"

Després de revelar-se aquesta recerca, el tenor ha demanat perdó aquest dimarts a les dones que el van acusar d'assetjament sexual "pel dolor" que els va causar i ha assegurat que accepta "tota la responsabilitat" per les accions denunciades en els últims mesos.

En un comunicat remès a Europa Press, Domingo ha mostrat el seu respecte per les seves companyes de professió, que l'agost de 2019 "es van sentir prou còmodes per parlar" del que ha passat. "Entenc ara que alguna d'aquestes dones poguessin tenir por per expressar-se honestament perquè els preocupava que les seves carreres es veiessin afectades", ha reconegut.

Després de "prendre's un temps durant els últims mesos" per analitzar les acusacions, el tenor espanyol ha explicat que ha "crescut amb aquesta experiència". "Encara que no va ser la meva intenció, mai ningú hauria de sentir-se d'aquesta forma", ha afegit.

El seu desig és que l'òpera sigui "un espai més segur"

Així, Plácido Domingo ha assenyalat que està "compromès" a fer un canvi "positiu" en la indústria de l'òpera perquè "ningú hagi de passar pel mateix". "El meu fervent desig és que esdevingui un espai més segur per treballar, i espero que el meu exemple empenyi a uns altres a seguir les meves passes", ha resolt.

El músic espanyol s'ha expressat així mesos després que sortissin a la llum les primeres denúncies d'assetjament sexual per part d'una vintena de dones. En un inici, Domingo va negar tot assegurant que "l'abús" de la seva posició directiva dins de l'estructura administrativa de les Òperes de Washington i de Los Angeles on va treballar era "tant impossible com inconcebible".

"Els molts que sí que m'han tractat saben que jo mai m'he comportat de la manera assetjadora, agressiva i vulgar com m'han acusat", va defensar l'artista el mes de novembre passat, al·legant que, al cap de més de mig segle de vida pública la gent "l'hauria de conèixer de sobres".

Les acusacions sobre Domingo van precipitar en els mesos següents cancel·lacions d'algunes de les seves actuacions per tot el món -com les de l'Òpera de San Francisco i la de Dallas-, i va provocar a més que el tenor dimitís com a director general de l'Òpera de Los Angeles.