Público
Público

La JEC reclama al Parlament que retiri l'acta al diputat de la CUP Pau Juvillà

Rebutja les al·legacions presentades pel Parlament en defensa del diputat, condemnat sense sentència ferma a sis mesos d'inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx de La Paeria. La CUP avisa que "preval" la resolució aprovada per la Cambra on es defensava l'acta del diputat

El candidat de número 1 a les llistes de la CUP per Lleida, Pau Juvillà, el dijous 11 de febrer del 2021.
El candidat de número 1 a les llistes de la CUP per Lleida, Pau Juvillà, el dijous 11 de febrer del 2021. Roser Gamonal - CUP / ACN

La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat les al·legacions del Parlament en defensa de l'acta del diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d'inhabilitació per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx de La Paeria, tot i que encara no es tracta d'una sentència ferma. En el moment dels fets, Juvillà era regidor a Lleida i hi havia campanya per unes eleccions a les Corts espanyoles a les quals la CUP, la seva formació, no hi concorria. 

Actua en la direcció que li reclamaven els escrits presentats per Vox, Cs i el PP

L'òrgan electoral considera que es donen les circumstàncies que permeten aplicar-li una inelegibilitat sobrevinguda. La JEC actua en la direcció que li reclamaven els escrits presentats per Vox, Cs i el PP, que sol·licitaven que ordenés la retirada de l'acta.

La CUP ha emès un comunicat on informa que "preval" la resolució parlamentària que defensava l'acta de Juvillà i ha fet una crida a "defensar la sobirania del Parlament de Catalunya". La formació cupaire assegura que la Junta Electoral no és "competent" per a inhabilitar diputats.

El Parlament havia presentat al·legacions, que defensaven que Juvillà mantingués l'acta de diputat perquè el secretari tercer de la Mesa no té cap causa d'incompatibilitat, cap de les causes de la pèrdua de la condició de diputat ni es troba en cap situació inclosa al Reglament del Parlament que en faci modificar la condició de diputat.

A més, la JEC recorda que en el cas "anàleg" de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, "va acordar declarar que concorria la causa d'inelegibilitat sobrevinguda" i "va deixar sense efecte la seva credencial". Aquella resolució, recorda, va ser objecte de recursos al Tribunal Suprem, que les va desestimar i va confirmar el criteri que les causes d'inelegibilitat "tenen conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència".

El 18 de desembre el ple del Parlament havia aprovat que Juvillà mantingués l'escó mentre la sentència no fos ferma mitjançant un dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat. La decisió de la JEC deixa ara la qüestió en mans de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que serà l'encarregada d'aplicar –o no- l'acord d'aquest organisme.