Público
Público
repressió

Jové i Salvadó s'acullen al seu dret a no declarar al TSJC

Membres d'ERC, JxCat, la CUP i entitats independentistes els acompanyen fins a les portes del  tribunal. Estan processats pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per la seva participació en els preparatius del referèndum de l'1-O. ERC no apartarà Jové de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català.

Jové i Salvadó arriben al TSJC amb membres d'ERC, JxCat, la CUP i entitats. David Zorrakino | Europa Press
Jové i Salvadó arriben al TSJC amb membres d'ERC, JxCat, la CUP i entitats. David Zorrakino | Europa Press

públic

El diputat d'ERC al Parlament i exsecretari general de Vicepresidència i Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i el també diputat i exsecretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, han arribat aquest dimecres al matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on han estan citats per comparèixer en la causa oberta per la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre. Ho han fet acompanyats de representants d'ERC, de JxCat, de la CUP i de les entitats independentistes. Tant Jové com Salvadó s'han acollit al seu dret a no declarar.

Jové i Salvadó han arribat a les 8.50 h al tribunal entre crits de 'Llibertat' i aplaudiments. En un comunicat emès per ERC, tots dos diputats afirmen que han optat per no declarar perquè consideren que el seu cas "forma part de la causa general contra l'independentisme": "La fragmentació judicial de les causes, la investigació prospectiva i il·lícita dels seus casos, la no-proporcionalitat i la indefensió respecte a altres causes sobre l'1-O comporta vulneració de drets fonamentals i de garanties processals i vulnera també el dret a un judici just".

El TSJC els ha processat pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per la seva participació en els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. A més, el tribunal els ha imposat una fiança de 4,4 milions d'euros i la magistrada els va donar quinze dies per pagar-la. Jové i Salvadó mantenen, però, que "organitzar un referèndum no és delicte" i defensen "l'autodeterminació com a eina política per desencallar el conflicte amb l'Estat".

La magistrada instructora Maria Eugènia Alegretentén que Jové va tenir una "participació activa en la preparació del referèndum i en altres actes il·lícits per aconseguir el corresponent finançament en el previsible supòsit que els vots favorables a la independència fossin superiors als negatius". La magistrada creu que Jové va "conèixer i va autoritzar determinades despeses per portar a terme el referèndum il·legal" en una quantitat superior als 2,1 milions d'euros, per les seves responsabilitats a Vicepresidència i també com a responsable de l'àrea de processos electorals a partir del juliol del 2017.

Pel que fa a Salvadó, Alegret considera que juntament amb Jové van "planejar que era necessari preparar les estructures d'estat i un adequat finançament" per quan Catalunya fos independent. En concret, a Salvadó se l'assenyala com a "responsable d'idear" un programa per homogeneïtzar els processos i mecanismes interns dels tributs i cotitzacions socials que ingressava el sector públic o la Generalitat a l'Estat. Aquest pla, però, no es va executar.

Les defenses han demanat la nul·litat de tota la causa per raons de fons i formals, en considerar que la investigació feta pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona té elements irregulars, com les intervencions telefòniques o els escorcolls domiciliaris i de despatxos professionals el 20-S. També consideren que Jové i Salvadó no havien estat acusats fins ara de prevaricació, i per tant no s'han pogut defensar. Pel que fa al delicte de malversació, la defensa de Jové diu que el seu processament es basa en la sentència del Tribunal Suprem, on ell no es va poder defensar.

Crida a la solidaritat

Per altra banda, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha destacat el "coratge" de Jové i Salvadó: "Malgrat situació de dificultat, la detenció del 20-S i l'intent d'embargament no deixen de lluitar i no deixaran mai de fer-ho". Aragonès ha denunciat que existeix una "segona onada de repressió" en el marc de la causa general després de la sentència del Suprem sobre l'1-O. Fonts d'ERC consultades per Públic asseguren que Jové no serà apartat de la delegació de catalana a la taula de diàleg enter els governs espanyol i català, tot i la causa oberta al TSJC.
 
Els diputats d'ERC han rebut el suport del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès; els consellers Josep Bargalló i Chakir El Homrani; la diputada de JxCat al Congrés, Laura Borràs, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, entre d'altres.

Després que Jové i Salvadó entréssin al TSJC, Paluzie ha fet avui una crida a omplir la Caixa de la Solidaritat per cobrir les fiances dels diputats d'ERC i ha reclamat a la ciutadania que faci costat a les persones "que han donat la cara per la independència". Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat que la "repressió continuï" i ha exigit una vegada més l'amnistia pels presos i exiliats i per les "persones que seran jutjades".

En aquest sentit, ERC ha organitzat dues jornades, una a Sant Carles de la Ràpita el 14 de març i l'altra a les Franqueses el 15 de març, en solidaritat amb Josep Maria Jové, veí del municipi del Vallès Oriental, i Lluís Salvadó, veí del municipi del Montsià. L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, ha anunciat que els actes han "d'ajudar a fer gran la Caixa de Solidaritat per afrontar les diverses fiances milionàries imposades, com les que ara es demanen a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?