Cargando...

JxCat planteja abandonar la taula de diàleg a l'octubre i preguntarà a les bases si seguir o no al Govern

Així ho detalla a l'esborrany de la ponència política, que s'haurà d'aprovar en la segona part del Congrés Nacional. Està prevista pel juliol després que aquest cap de setmana es renovés la direcció a Argelers, a la Catalunya Nord

Publicidad

La presidenta del Parlament Laura Borràs i l'exconseller Jordi Turull durant el congrés de Junts a Argelers. — Natàlia Segura / ACN

barcelona,

Junts per Catalunya (JxCat) continua amb la reorganització del partit. Després de la renovació de la direcció a mans de l'exconseller Jordi Turull i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va tenir lloc dissabte passat en la primera jornada del Congrés Nacional, a Argelers (Catalunya nord), ara és el torn de l'aprovació de la ponència política. De moment, l'esborrany s'ha enviat a la militància i es votarà en la segona jornada del Congrés, prevista pel juliol a l'Hospitalet de Llobregat.

Publicidad

Proposen abandonar la taula de diàleg pel cinquè aniversari de l'1-O

Click to enlarge
A fallback.

L'esborrany és molt crític amb la taula de diàleg amb l'Estat, que considera que "no ha estat mai realment materialitzada" perquè no ha tingut un contingut real més enllà "d’una reunió de constitució, una foto sense cap profunditat [...] i una absoluta falta de respecte a les institucions catalanes per part del president del Govern espanyol evitant quedar-se a la trobada". Per tot plegat, consideren que el seu recorregut "arriba definitivament al seu final" i marquen com a data per formalitzar-lo el cinquè aniversari de l'1-O, d'aquí poc menys de quatre mesos.

Per això, el partit proposa recuperar "el camí cap a la independència" i per fer-ho insta a ERC a constituir l’Espai de Coordinació Estratègica entre els dos partits de govern, previst en l'acord per formar l'executiu, així com la resta de partits i entitats que ho considerin. Es tracta d'un espai que consideren "bàsic per preparar la següent fase del procés d’independència o la coordinació política a Madrid, pràcticament inexistent".

Publicidad

Replantejar els acords de Govern

Més enllà d'això, JxCat assenyala també que "caldrà valorar en quin grau s’està complint l’acord de govern" i apunta a l'auditoria ja anunciada quan es va formalitzar la candidatura conjunta de Turull i Borràs per la direcció, a proposta de la presidenta del Parlament. D'entrada, però, apunten que en el primer any a l'Executiu "no s'ha avançat", tot i que en una compareixença de fa dues setmanes del president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró (de Junts) van donar per complerts els objectius del primer any de legislatura, excepte la negociació amb l'Estat.

El text apunta que en el primer any de legislatura "no s'ha avançat" tot i el balanç positiu fet fa dues setmanes

Publicidad

És en aquest escenari de crítica amb el seu propi Govern en què el partit plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no a l'Executiu "o prendre altres tipus d’iniciatives adequades a la situació", afirma el text, de 45 pàgines.

Per altra banda, el partit no renuncia al Consell per la República, l'ens presidit per l'expresident Carles Puigdemont, considerat "el millor espai des d’on bastir una estratègia conjunta de l’independentisme". Un dels motius de Puigdemont per deixar la presidència de JxCat va ser precisament la voluntat de centrar-se en el CxR i esquivar les crítiques de partidisme, tot i que la ponència ratifica la vinculació d'ambdues organitzacions.

Publicidad

"Dèficit històric" d'inversió de l'Estat

A nivell econòmic, la ponència carrega contra el dèficit inversor de l'Estat a Catalunya, que desvinculen d'un fet puntual i emmarquen en un "deute històric" i un sistema de finançament "clarament injust". "Qualsevol demanda de la ciutadania per millorar el seu benestar que no podem atendre per manca de recursos, ha de trobar sempre una resposta del Govern i del nostre partit, explicant que el responsable darrer és el sistema de finançament", estableix.

Publicidad