Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A XAVIER DOMÈNECH

"L'independentisme cometrà un error si no entén que ha de construir aliances amb els altres sobiranismes de l'Estat"

L'historiador Xavier Domènech. LAIA ROS
L'historiador Xavier Domènech. LAIA ROS

Barcelona-

Publicidad

Explica que l'Estat liberal espanyol es va construir blindat davant la població, concentrant tot el poder al seu centre i estenent-se al territori de dalt a baix i del centre a la perifèria. Per què no s'han consolidat els projectes alternatius, com el republicà confederal o federal?

"Una de les grans paradoxes de l'Europa del XIX és com un dels estats que tenia major diversitat política territorial va generar un dels estats més centralistes"

A partir d'aleshores, apareixen nous projectes nacionals alternatius.

Publicidad

El Pacte de Sant Sebastià de 1930, previ a l'arribada de la II República, reconeixia el dret a l'autodeterminació dels pobles, cosa que ja no passa durant la Transició. Es va enrere?

Llegint el llibre, es constata que el PSOE ha estat històricament un puntal d'aquesta concepció d'estat centralista.

Publicidad

La reforma de l'Estatut és l'últim intent del catalanisme d'intentar transformar Espanya i la sentència del Constitucional suposa, segons afirma, la liquidació de l'Estat autonòmic. Al final s'imposa una determinació concepció homogeneïtzadora de l'Estat.

Ja hi havia una crisi econòmica, aleshores arrenca el Procés i l'any següent, amb el 15-M, esclata la crisi democràtica. Després apareixeran els comuns i Podemos, amb els grans resultats a les municipals de 2015 i a les generals de 2015 i 2016. Des d'aleshores han perdut molta força. Què ha passat?

"El gran repte que té l'espai de Podem és la construcció de grans horitzons d'esperança"

Aquesta pèrdua d'horitzó d'esperança i les tensions internes expliquen la seva decisió de deixar la política institucional?

El pas per la política li va permetre reunir-se amb Felip VI. Explica que té la sensació que és el moment que està més a prop de "parlar amb l'Estat" i diu que estava molt informat del tema català. Se l'imaginava fent un discurs com el del 3-O?

"El 3 d'octubre el rei parla en nom de l'estat profund. Ni el PSOE ni el PP volien que fes aquest discurs"

Escriu que l'1-O la crisi de règim esdevé una crisi d'estat, perquè es pot votar i, per tant, l'Estat fracassa. Han passat gairebé tres anys, i no hi ha hagut una proposta de l'Estat ni del Govern espanyol per resoldre el conflicte. Això és sostenible?

Publicidad

Aquesta proposta pot arribar a ser un nou pacte fundacional de l'Estat?

Podem pot tenir prou força per pressionar cap aquí?

"La gran feina de fons és establir agendes comunes que et permetin transformar l'Estat"

Publicidad

Expressa clarament que la seva preferència és una Espanya plurinacional i republicana, articulada de manera confederal amb diverses repúbliques. No sé si és un horitzó amb gaires suports.

"El model confederal és el que respon millor a la realitat històrica i a la realitat social de Catalunya i, alhora, és el que permet un major joc democràtic"

No es veu fent una evolució del federalisme a l'independentisme, com per exemple va fer Miquel Caminal, que cita al llibre?

Publicidad

També parla del que anomena "la quarta crisi territorial", en referència a territoris que deixen de sentir-se representats per una concepció de l'Estat centrada en Madrid.

Centrat en la seva batalla interna?

Publicidad

Veu l'independentisme superant el 50% dels vots a curt termini?

"La idea de república és el gran horitzó d'esperança que quedarà a la societat catalana"

S'imagina un Govern alternatiu al de JxCat i ERC després de les properes eleccions catalanes?

"No veig l'alternativa del tripartit de PSC, ERC i Comuns. Però l'altra qüestió és si un nou govern d'ERC i JxCat és el que necessiten els catalans"

En tot aquest context, quin paper jugarà l'Institut Sobiranies que van presentar fa unes setmanes?

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors