Este artículo se publicó hace 2 años.
Les treballadores de l'atenció domiciliària de Barcelona surten al carrer per reclamar millores laborals
Demanen un conveni laboral propi a la ciutat, millores salarials i que es visibilitzi la seva tasca. És la primera jornada de vaga de les tres convocades aquesta setmana
Públic / Agències
Barcelona-
Unes 200 treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) de Barcelona han sortit aquest dilluns al carrer per reclamar millores laborals. Ho han fet coincidint amb la primera jornada de vaga de les tres convocades aquesta setmana per les seccions sindicals de CGT i Co.Bas. També hi ha vaga prevista el 7 i el 9.
Entre les reivindicacions de les treballadores hi ha la de disposar d'un conveni laboral propi a la ciutat, millores salarials i que es visibilitzi la seva tasca, que defensen que és "imprescindible". Segons els sindicats convocants, al SAD hi treballen més de 4.000 persones, la majoria dones, i atenen uns 24.000 usuaris. Denuncien que ho fan en una situació de "precarietat alarmant" i exigeixen unes condicions de treball "dignes".
"No som nenes/nens servicials, som professionals essencials". Aquesta ha estat una de les pancartes que han alçat les treballadores d'atenció domiciliària de Barcelona davant de l'Institut Municipal de Serveis Socials, el primer punt d'una mobilització que recorre el centre de la ciutat aquest dilluns per denunciar la situació laboral i social.
"N'estem fartes. No arribem a guanyar 1.000 euros i així és impossible [viure] a Barcelona. Ha arribat un moment en què no podem més", ha explicat Àngels Muñoz, treballadora familiar del SAD de l'Ajuntament de Barcelona, en declaracions a l'ACN. Muñoz ha recalcat que un dels objectius és fer-se "visibles" a la societat. Encara més, després de l'impacte de la pandèmia de la covid-19 en aquest col·lectiu, un dels més contagiats, però sense reconeixement social ni econòmic, segons ha dit.
Un servei públic "en mans d'empreses" que ofereixen el servei "a més baix cost"
Les manifestants assenyalen que el SAD és un servei públic "en mans privades" i que el concurs, cada quatre anys, el guanyen aquelles empreses que ofereixen el servei "a més baix cost". Aquest sistema es tradueix en un "canvi constant" d'empreses i professionals que atenen els usuaris en unes condicions "cada cop més precàries", ha denunciat.
Les treballadores del SAD reclamen un augment salarial i millores laboral i que es recullin en un conveni del servei per a la ciutat que s'ajusti a la realitat de la feina, ja que consideren que l'actual s'hi troba molt per sota. Muñoz ha exposat que la majoria tenen contractes a temps parcial de 20 o 30 hores.
Els clams del col·lectiu
Entre les millores laborals, demanen torns definits, jornades completes de 35 hores setmanals, un plus d'antiguitat, percebre el 100% del salari per baixes d'incapacitat temporal (IT) i que s'elimini la borsa d'hores. "Volem començar per algun lloc i Barcelona és el centre neuràlgic de Catalunya, però volem aconseguir millores per a nosaltres i per a totes les companyes", ha recalcat Muñoz.
Aquesta representant de les treballadores també denuncia la discriminació de gènere que pateix un col·lectiu on la majoria són dones. També hi ha un alt percentatge de dones migrades; "dones empoderades amb uns drets laborals i socials que les emparen", ha remarcat Muñoz.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..