Público
Público

La meitat de les propostes de la Fira Mediterrània de Manresa seran internacionals

El certamen recupera la proporció d'espectacles de fora, a través d'un programa amb un total de 83 propostes, 3 de cada 4 amb caràcter d'estrena. Se celebrarà del 5 al 8 d'octubre amb el pressupost més alt dels últims 15 anys

Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa, a ca la Buresa, un dels escenaris d'aquesta edició
Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa, a ca la Buresa, un dels escenaris d'aquesta edició. Nia Escolà / ACN

Gairebé la meitat de les propostes de la Fira Mediterrània de Manresa seran de fora. El certamen recupera el pols internacional i supera els nivells d'abans de la pandèmia del coronavirus. Enguany compta amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, el més alt dels últims 15 anys.

La 26a edició se celebrarà del 5 al 8 d'octubre amb un total de 83 propostes: 47 són de música, i 36 d'arts escèniques i cultura popular. El 75% d'aquestes són estrena, amb un total de 61 ofertes, tres de cada quatre. Les entrades pels espectacles de pagament ja estan a la venda.

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha subratllat la clara aposta per la internacionalització de la Fira: "Internacionalitzant-la també internacionalitzem la ciutat". Alhora, el batlle ha remarcat que el certamen no es pot deslocalitzar de la ciutat.

El director artístic, Jordi Fosas, també ha detallat que enguany proposa "una mirada al futur" amb una forta presència de la intel·ligència artificial. Encara que la Fira Mediterrània treballi l'arrel tradicional, la IA serà un dels eixos principals de l'edició d'enguany.

Serà protagonista de les Jornades Professionals, així com en diverses de les propostes artístiques incloses en la programació. És el cas de Ni.U, de Núria Andorrà; Berenguera, de Gerard Frainch i Maria Jover; i Trans, de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), totes tres de l'Obrador d'arrel.

Fora de la Mediterrània, aquesta edició també posarà el focus en l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa, amb una desena de propostes. "Un focus que arriba molt carregat i amb una forta presència femenina", ha explicat el director artístic.

A més, està previst que una delegació de professionals i programadors d'aquestes zones visiti al mercat manresà, i es facin activitats artístiques i professionals. L'objectiu és conèixer noves escenes i maneres de treballar les músiques d'arrel més enllà de la Mediterrània.

L'espectacle inaugural de la 26a edició serà Evoé!, del productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzota. La proposta farà un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva representants principalment per la tarantel·la del sud d'Itàlia.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?