Público
Público

Més de 2.000 persones es mobilitzen per reclamar mesures urgents per protegir el Delta de l'Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat una manifestació entre Sant Jaume d'Evenja i Deltebre. La portaveu de l'entitat, Susanna Abella, declara que l'única solució possible és "mobilitzar els sediments del Pantà de Riba-roja", i que espera que durant el 2023 s'activi un Pla de Protecció de l'Ebre "més ambiciós del que s'ha presentat fins ara"

12-2-2023
La capçalera de la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que ha aplegat 2.000 persones. ACN

Unes 2.000 persones han participat en la mobilització per protegir el Delta de l'Ebre que ha organitzat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) aquest diumenge. Sota els lemes "Ja fem tard" i "Salvem lo Delta", l'entitat ha reivindicat que s'apliquin solucions "immediates" al problema de l'escassa sedimentació, que "debilita" el Delta, tot just quan fa tres anys de la greu erosió que va patir el territori arran del temporal Glòria.

El gran seguiment de la manifestació entre Sant Jaume d'Enveja, Lo Passador i Deltebre l'ha convertit en la trobada més gran que ha impulsat la plataforma durant els últims set anys. D'aquesta manera, l'entitat ebrenca ha tancat una setmana on també s'ha mobilitzat a Barcelona acompanyada d'altres entitats del territori o ecologistes per llançar un missatge d'auxili.

Portar els sediments de Riba-roja

La principal reclamació de la PDE a les administracions locals de les terres de l'ebre i també a la Generalitat és que s'activi durant el 2023 el projecte que ha de traspasssar al Delta una part dels sediments acumulats al Pantà de Riba-roja. Justament el sediments són el tema clau del cas, segons la PDE, perquè el 95% de la terra que arrossega el riu es queda atrapada als pantans i embassaments durant el transcurs de l'aigua i no arriba al Delta, un fet que en debilita la seva resistència davant de possibles temporals com el Glòria.

Fins el moment les intervencions als llocs afectats pel temporal del 2020 s'han basat en traspassar grans quantitats de sorra a les zones més crítiques, el Trabucador i la Marquesa.  No obstant, sense més sediments a tota la zona un altre temporal por comportar conseqüències "com a mínim, iguals que fa tres anys", ha declarat a Públic la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

Susanna Abella, portaveu de la PDE: "El Delta necessita solucions urgents, cal mobilitzar sediments"

"Considerem que el Delta necessita solucions de manera immediata. Portem anys exigint-les i ja s'han fet petites intervencions, però cal parlar de la mobilització de sediments", ha continuat Abella. Mentrestant, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar aquest divendres en una visita a les terres de l'Ebre conjuntament amb la consellera d'Accó Climàtica, Teresa Jordà, que el Pla de Protecció del Delta està a punt d'enllestir-se.

Aquest pla preveu la inversió de 30 milions durant els propers anys, però des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre el veuen insuficient per garantir una bona salut pel Delta. "Esperem que el resultat final sigui més ambiociós del que s'ha plantejat fins ara", ha dit Abella, qui també ha criticat el nou Pla Hidrològic de l'Ebre per "insuficient".

Durant el Glòria, l'any 2020, el mar va entrar més de tres quilòmetres a l'interior del Delta, menjant-se i inundant més de 3.000 hectàrees de terreny, i causant la mort de desenes d'espècies en una zona humida reconeguda per la seva biodiversitat excepcional.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?