Público
Público
repressió

Mig centenar de personalitats internacionals signen un manifest d'Òmnium per demanar l'amnistia

Es tracta de l'expresidenta del Brasil Dilma Roussef, el polític irlandès Gerry Adams, cinc premis Nobel, els artistes Yoko Ono i Ai Wei Wei, i els directors de l’Institut Martin Luther King i del Centre Mahatma Gandhi per la Pau, entre d'altres. Demanen un "diàleg sense condicions" que faciliti el camí cap a la resolució del conflicte.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, fa el gest de la victòria segons abans d'entrar per la porta de l'entitat acompanyat pel vicepresident Marcel Mauri i l'expresident Jordi Porta. ACN/Guillem Roset.
Dilma Roussef. REUTERS.

públic

Una cinquantena de personalitats internacionals han signat el manifest  Dialogue for Catalonia impulsat per Òmnium Cultural que demana l'amnistia pels represaliats per l'Estat en el marc del procés independentista. Són, entre d'altres, Dilma Rousseff, expresidenta del Brasil; Gerry Adams, polític irlandès, impulsor dels acords de pau d'Irlanda del Nord; Yoko Ono, cantant; Ai Wei Wei, artista i activista xinès exiliat a Alemanya; i cinc premis Nobel. Els 50 signants lamenten la judicialització del conflicte polític català i conclouen que l'agreuja: "Ha comportat una repressió creixent i cap solució", subscriuen. Alhora, fan una crida al "diàleg sense condicions" de les parts "que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític".

El manifest es publica aquest dilluns a The Washington Post i The Guardian

El manifest, impulsat per Òmnium Civil Rights Europe, la delegació de l’entitat a Brussel·les, també el firmen els Nobel de la Pau Shirin Ebadi, advocada iraniana; Adolfo Pérez Esquivel, pacifista argentí; Jody Williams, activista americana pels drets humans; Mairead Corrigan, activista per la Pau a Irlanda del Nord, i l’escriptora austríaca premi Nobel de Literatura, Elfriede Jelinek.

El manifest, que es publica aquest dilluns als diaris The Washington Post i The Guardian, posa de relleu els diversos posicionaments internacionals, com el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que reclama la llibertat immediata dels presos polítics i denuncia les vulneracions de drets fonamentals.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a nou anys de presó, ha posat de manifest que els 50 signants "denuncien una vegada més l’incompliment del dret internacional per part de l’Estat espanyol" i ha lamentat "la greu anomalia d’un estat de la Unió Europea que, per tal de negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya continua ignorant l’ONU i les principals organitzacions de drets humans del món". La setmana passada, Cuixart ja va demanar als partits independentistes que durant la campanya electoral deixin "ben clar" el clam per l'amnistia.

Altres firmants són alguns Relators Especials de Nacions Unides, com Ben Emmerson o Michel Forst; presos polítics d’arreu del món, com Osman Kavala, Joshua Wong i Can Dundar; activistes com Mirta Baravalle, fundadora de les Madres de la Plaza de Mayo; personalitats del món de la cultura, com la cantant i activista Joan Baez, i escriptors com l’escocès Irvine Welsh i la bosniana Lana Bastasic, guanyadora del Premi de Literatura 2020 de la UE, i directors d’institucions internacionals referents en drets humans, com Clayborn Carson -director de l’Institut Martin Luther King, Jr.- i Ramin Jahanbegloo -filòsof iranià director del Centre Mahatma Gandhi per la Pau.