Público
Público

Mor Elisabet II, la reina més longeva del món

Després de 70 anys al tron, la reina d'Anglaterra mor als 96 anys al castell de Balmoral (Escòcia) envoltada de tota la seva família

Muere a los 96 años Isabel II, la reina más longeva del mundo
Ha mort als 96 anys Elisabet II, la reina més longeva del món. . REUTERS

Elisabet II ha mort aquest dijous al castell de Balmoral (Escòcia) als 96 anys després del 70 de regnat, el més llarg de la història d'Anglaterra i de qualsevol altra monarquia europea. La reina d'Anglaterra ha mort envoltada de tota la seva família (fills, néts i besnéts) a l'habitual residència estiuenca de la família reial britànica, un dels seus llocs preferits. "La reina ha mort pacíficament a Balmoral aquesta tarda", ha anunciat la Casa Reial britànica en un comunicat.

Els dies anteriors a la seva mort, el Palau de Buckingham, residència oficial a Londres de la cap de l'Estat, havia anunciat la "preocupació" dels metges que tenien cura del seu estat de salut. Aquesta preocupació es va estendre a la resta del país.

Després d'aquest anunci el fill gran d'Elisabet II, el príncep Carles, hereu de la corona, es va desplaçar a Balmoral amb el seu fill el príncep Guillem. Poques hores després la resta dels seus fills –la princesa Anna, l'única filla d'Elisabet II, i els seus germans Andreu i Eduard–, també es van desplaçar fins a Escòcia davant la gravetat de la situació.

L'estat de salut d'Elisabet II havia empitjorat notablement els últims dies, tot i que ja des de la mort del seu marit, Felip d'Edimburg, a la primavera del 2021, la seva vitalitat habitual s'havia anat ressentint de manera progressiva.

Els darrers mesos de la seva vida van ser molt habituals els canvis d'agenda, per anul·lacions, que va fer Elisabet II a causa del seu estat de salut, sobretot pels problemes de mobilitat que arrossegava. Un exemple va ser que va rebre la nova primera ministra britànica, Liz Truss, a la seva residència de Balmoral en lloc de desplaçar-se fins a Londres, com és habitual i marca el protocol.

Casada durant 73 anys amb el Príncep Felip, la Reina Elisabet II no va deixar ni un sol moment de servir el seu país, segons li agradava dir a ella mateixa i va marcar diverses generacions de britànics i britàniques. Considerada la monarca més famosa i coneguda del món, Elisabet II havia esdevingut una institució en si mateixa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?