Este artículo se publicó hace 3 años.
13 estudiants s'enfronten a més de vuit anys de presó per mobilitzar-se per la rebaixa de les taxes universitàries
La Fiscalia demana vuit anys de presó i 11.000 euros de multa a cadascú per un delicte de desordres públics i danys. Centenars de persones s'han concentrat a les portes de l'Audiència de Barcelona per donar-los suport. També han mostrat la seva solidaritat amb els encausats els vicerectors de totes les universitats públiques de Catalunya
Públic
Barcelona-Actualitzat a
Tret d'inici al judici a l'Audiència de Barcelona contra 13 joves acusats de desordres públics i danys per participar d'una manifestació estudiantil el 2017. La Fiscalia demana vuit anys i mig de presó i 11.000 euros de multa per a cadascun d'ells per formar part de les protestes en el marc d'una vaga estudiantil de dos dies convocada el 2 de març de 2017, quan també va haver-hi mobilitzacions. Els acusats han arribat a les 10 del matí a l'Audiència, on s'hi concentraven centenars de persones en suport als encausats, que també han comptat amb la solidaritat dels vicerectors de totes les universitats públiques i del director general de Recerca de la Generalitat.
"L'estratègia repressiva dels Mossos ens vol fer por, amb la criminalització de la dissidència i la persecució ideològica, tot això amb la connivència de la Generalitat i els successius governs de Junts i ERC, però nosaltres ens fem més fortes", deia en un parlament la portaveu del grup de suport dels joves, La Pública a Judici. Des de l'organització denuncien que els 13 encausats no van fer més que assistir a una manifestació per exigir l'aplicació de la rebaixa del 30% del preu de les taxes, tal com havia aprovat el Parlament amb anterioritat, i asseguren que no tenen proves contra ells: "Només van demostrar que estudiaven i que militaven al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i al moviment estudiantil".
La defensa demanarà l'absolució de tots ells, ja que considera que les peticions de presó són desproporcionades: "L'objectiu d'aquesta orgia punitiva no són els acusats i les acusades que seuen avui, sinó el moviment estudiantil, la societat mobilitzada i el dret a la protesta", deia l'advocat Eduard Cáliz de l'organització Alerta Solidària en declaracions a TV3.
Els joves també han denunciat la persecució policial que asseguren haver rebut: "S'evidencien seguiments previs a les acusades, a peu de carrer, a les xarxes socials, a la feina, a la facultat, a casa i al bar amb amics", deia la portaveu de la Pública a Judici. Els acusats van ser detinguts per les mobilitzacions del 2 de març de 2017, quan el SEPC havia convocat dos dies de vaga i milers d'estudiants van sortir al carrer per reclamar la rebaixa dels preus.
Les identificacions, en dubte
Les defenses dels universitaris acusats han posat en dubte de manera reiterada les identificacions durant la primera sessió del judici. Els agents han exposat que en dues ocasions els acusats es van amagar sota un llençol per canviar-se de roba i dificultar les identificacions, però que amb l'anàlisi de les imatges les van poder confirmar. Advocats de la defensa han demanat la impugnació de les imatges en considerar que són editades per mostrar una cronologia dubtosa.
Els diversos agents que han intervingut han exposat que els acusats van actuar de manera "concertada" i que mentre alguns duien a terme les accions, altres portaven les motxilles, seguien l'acció i estaven pendents de l'entorn. A les preguntes d'advocats de la defensa sobre imatges que a parer seu no semblen coincidents amb la mateixa persona, un dels agents ha explicat que cal recórrer al vídeo original perquè les captures de pantalla no tenen prou qualitat per determinar si es tracta de la mateixa persona.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..