Este artículo se publicó hace 2 años.
Neix l'editorial Clandestina, dedicada al gènere negre en català
El nou segell recuperarà títols oblidats i incorporarà la setantena de llibres de la col·lecció Crims.cat
Aleix Camprubí i Pont / ACN
Barcelona-
Clandestina és la nova editorial del mercat literari en català. Amb el gènere negre com a pal de paller, donarà continuïtat a la col·lecció Crims.cat, que editava fins ara Alrevés, i que ja comptava amb una setantena de títols.
La iniciativa està impulsada per dos socis, Imma Muñoz i Ilya Pérdigo, i crearà també una nova col·lecció. Sota el nom de Biblioteca Clandestina, publicarà els primers volums el febrer de l'any que ve, segons han detallat els responsables de l'editorial Clandestina a l'ACN.
El nou segell buscarà recuperar narrativa generalista de finals del segle XIX i principis del XX que, per raons històriques diverses, no s'han pogut llegir en català. Els dos primers volums seran Els trenta-nou esglaons, de John Buchan, i L'home a qui se l'empassà la terra, de Carolyn Wells.
Cal destacar que el vincle d'Ilya Pérdigo amb el món editorial sorgeix fa més d'una dècada juntament amb el seu germà i dos socis més. Plegats van ser els fundadors de l'editorial Alrevés, centrada en la novel·la negra en català i castellà. Després d'anys, ara separen camins i segueixen carreres editorials diferents.
El canvi suposa que Crims.cat passarà a editar-se des de l'editorial Clandestina. Aquesta nova editorial no només donar-li "continuïtat" sinó que n'ampliarà el nombre de títols anuals, passant de 8 a 10 a l'any.
D'altra banda, també planteja ampliar el seu catàleg a la narrativa negra juvenil. "És un dels millors gèneres perquè els joves s'engresquin en la lectura", ha detallat Pérdigo en declaracions a l'ACN.
Els socis de Clandestina consideren el gènere negre ajuda a explicar la realitat actual i a cojunturar els contextos econòmics, polítics i socials. "Posa davant del mirall l'ésser humà i, per tant, hi aprofundeix", descriu la responsable.
"Llibres prohibits, autors silenciats, formats marginals. Paraules que algú ha volgut apagar, esborrar, negar. Històries que han lluitat, que han trobat l’escletxa, que han sobreviscut. Que s’han convertit en literatura clandestina", detalla la nova editorial sobre el seu contingut, a través dels seus canals.
Acord amb l'editorial Sajalín
En aquest moviment hi entra també Sajarlín, una editorial amb una trajectòria paral·lela i especialitzada en editar en castellà novel·la negra, especialment, la nord-americana. Gràcies a un acord, Sajarlín i Clandestina publicaran anualment un llibre conjuntament en castellà i català. El primer serà al maig, quan editaran Dead city de Shane Stevens.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..