Público
Público
OFENSIVA JUDICIAL CONTRA EL PRESIDENT

El Parlament rebutja la retirada de l'acta de diputat a Torra i denuncia "un cop d'estat"

La sessió plenària també ha aprovat la demanda d'un mediador per la taula de diàleg i la censura al fet que Oriol Junqueras no hagi pogut accedir a l'acta d'eurodiputat i contra el suplicatori presentat per l'Audiència Nacional  al Parlament europeu perquè es pugui jutjar els eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí

Vista general de la sessió plenària del Parlament de Catalunya
Vista general de la sessió plenària del Parlament de Catalunya. EUROPA PRESS/MARC BRUGAT

PÚBLIC

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció presentada per JxCat que rebutja la retirada de l'acta de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra, i que qualifica de "cop d'estat" que se'l pugui inhabilitar. La iniciativa ha estat aprovada amb els vots de JxCat, ERC, la CUP, mentre que Cs, PSC-Units i el PPC s'hi han oposat i els comuns l'han aprovat parcialment. La moció també denuncia que l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras no hagi pogut prendre possessió de l'escó d'eurodiputat i censura que l'Audiència Nacional enviï un suplicatori al Parlament Europeu per poder processar els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

JxCat i ERC s'han quedat sols defensant un punt que emplaça "tots els actors de l'independentisme a participar d'un espai on es pugui debatre què i en quines condicions el president de la Generalitat i el Govern de Catalunya poden negociar amb el govern espanyol", que finalment no ha prosperat. La CUP s'hi ha abstingut perquè el considera "un error". La diputada Natàlia Sànchez ha rebutjat "un independentisme petit que exclusivament s'escolti a si mateix". CatECP, en canvi, hi ha votat en contra al·legant que aquest plantejament "exclou la meitat del país", segons el diputat Marc Parés.

Mentre els grups independentistes han votat a favor del conjunt de la moció, els comuns només ha donat suport als punts que reclamen "reconeixement institucional entre el Govern de Catalunya i el govern espanyol", una "interlocució política sòlida" entre presidents, "eines democràtiques" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, posar fi a la repressió i la retallada de drets civils i polítics, i promoure un "cordó sanitari" a la ultradreta. També a l'apartat que feia referència al compliment dels les obligacions i compromisos que el govern espanyol té pendents amb Catalunya.

No obstant això, s'han abstingut en els punts que qualifiquen de "cop d'estat" les decisions de la Junta Electoral i el Tribunal Suprem respecte de la situació de Torra, que denuncien la "repressió resultant de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució" i que reclamen mediació internacional entre el Govern i l'Estat.

Mediador internacional

El ple del Parlament també ha reclamat amb els vots favorables de les forces independentistes i l'abstenció dels comuns que en la taula de diàleg entre els governs espanyol i català compti amb un "mediador internacional" que "vetlli pel compliment dels acords". Així ho demanava un punt d'una moció presentada per JxCat. La cambra també demana "promoure les iniciatives i els compromisos polítics necessaris" en el marc de l'"Acord Nacional per l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia i que el Govern ha d'impulsar en el termini més breu possible", aquesta vegada amb el sol vot a favor de JxCat, ERC i la CUP i l'abstenció dels comuns.

En el seu torn d'intervenció, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, ha afirmat que al seu partit li "agradaria" la presència d'un mediador internacional en la citada taula de negociació encara que ha apuntat que, si no s'aconsegueix la seva presència, "aquesta tampoc pot ser l'excusa per a deixar de negociar". Gemma Geis, de JxCat, ha afirmat en el seu posterior torn de paraula: "Mai ens aixecarem de la taula de diàleg perquè mai ho hem fet". Per part de la CUP, Natàlia Sànchez ha dit que "la resolució del conflicte només arribarà amb l'exercici del dret d'autodeterminació".

La parlamentària de Cs Sonia Sierra ha lamentat la quantitat de "barbaritats i insults" a Espanya que ha dit que conté la moció, mentre que el popular Alejandro Fernández ha reconegut que els independentistes tenen "la moral de l'Alcoià", però que això no els fa adonar-se que "estan en un monotema que no els portarà a cap banda". La portaveu del PSC-Units, Eva Granados, ha agraït al seu torn el "to" de la intervenció de Geis però ha assenyalat que expressions com a "cop d'estat" han impossibilitat que els socialistes es plantegessin avalar la moció.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?