Público
Público
l'emergència de la covid-19

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics veu obsolets els pressupostos del Govern i reclama un pla de xoc

L'organització recorda que els comptes de la Generalitat ja eren "insuficients" abans de la crisi pel coronavirus i denuncia el fort increment de la despesa destinada a pagar el deute. 

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès.-EFE
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès.-EFE

acn

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics ha afirmat aquest dijous que els pressupostos 2020 han quedat "obsolets" i ha reclamat un "pla de xoc urgent". L'organització ha afegit que els comptes, els quals s'haurien d'aprovar demà al Ple del Parlament, ja eren "insuficients" abans de la crisi del coronavirus i que precisament aquesta emergència sanitària està aflorant les "gravíssimes conseqüències de privatitzacions i retallades en forma de recursos per salvar vides i evitar contagis". 

Ha criticat que les millores socials anunciades són "simple propaganda" i que els comptes "prioritzen el pagament del deute a l'educació, la sanitat i el benestar social". El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat en més d'una ocasió que són "uns molt bons pressupostos", els quals s'han pogut presentar després que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) avalés el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 que havien estat impugnats per Ciutadans.

L'organització ha destacat que als pressupostos del 2020 "s'han inflat els números" ja que gran part dels increments de despesa anunciats com a millores socials "simplement inclouen les despeses que en els darrers anys s'han anat consolidant en els pressupostos prorrogats". A més, critica que la despesa destinada a pagar el deute augmenta un 31% respecte als comptes executats l'any anterior "i supera les despeses dels departaments d'educació, sanitat o afers socials i família".

Per temàtiques, a educació ha criticat que s'avança en la privatització del sistema educatiu i ha acusat el Departament d'incomplir la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) en l'objectiu d'augmentar la inversió fins al 6% del PIB. En l'àrea sanitària i sociosanitària, ha considerat que els comptes "consoliden les retallades dels darrers anys" i, en especial, en l'atenció primària; perpetuen les llistes d'espera, segueixen apostant per un model de gestió privada en els treballs de cura, residències o serveis d'atenció domiciliària, entre d'altres.

Als serveis socials, ha afirmat que consoliden un model de gestió que permet que grans empreses, a vegades sota l'aparença de falses cooperatives o entitats sense ànim de lucre, "s'enriqueixin amb les més vulnerables". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?