Este artículo se publicó hace 4 años.
Quim Torra: "Avui he trobat un president Sánchez molt més prudent"
En la videoconferència amb la resta de presidents autonòmics i Sánchez, Torra ha explicat el pla que la Generalitat està ultimant pel desconfinament, tot i que ha advertit que encara no es poden relaxar les mesures. El president ha demanat a Sánchez que Catalunya recuperi les competències per poder-lo aplicar quan així ho permeti l'evolució de la pandèmia.
Públic
Barcelona-Actualitzat a
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que aquest diumenge ha trobat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, "més prudent, caut, amb un punt de diàleg que no havia vist en anteriors ocasions". En la compareixença després de participar a la videoconferència amb la resta de presidents autonòmics i Sánchez, Torra ha reconegut la importància d'aquesta actitud més dialogant de cara a la gestió del desconfinament: "Aquest cop no ens podem equivocar, i qui coneixem les situacions concretes [del territori] som els presidents".
Torra ha explicat que en les anteriors reunions es produïa un "monòleg" i els presidents autonòmics no rebien resposta a les seves demandes. Aquest diumenge, però, la reunió s'ha centrat en bona part en la fase de desconfinament, que Sánchez ja va dir que seria diferent per territoris. Torra ha demanat que sigui la Generalitat l'encarregada d'aplicar aquesta nova fase, dissenyada en un pla que el Govern espera aprovar "el més aviat possible".
Torra: "Sembla que hi hagut un canvi de criteri. Pel confinament no hi havia territoris, però sembla que pel desconfinament sí"
"Sembla que hi hagut un canvi de criteri. Pel confinament no hi havia territoris, però sembla que pel desconfinament sí", ha explicat Torra. Tot i això, Sánchez no ha parlat d'organitzar el desconfinament per comunitats autònomes sinó per "municipis i zones", ha afegit Torra.
Pel que fa al retorn de competències a la Generalitat perquè pugui gestionar aquesta nova fase, Sánchez "no s'ha compromès a res en concret". Tot i això, segons Torra, altres presidents també han demanat poder liderar aquest procés d'entrada a una nova normalitat. "Tots han dit el mateix: coneixem el territori millor que vostès", ha assenyalat.
La Generalitat està ultimant un pla de desconfinament que espera aprovar en un Consell Extraordinari el més aviat possible, tot i que Torra ha advertit que encara no es poden relaxar les mesures. "No hi ha un calendari. La data ja arribarà" en funció de les dades epidemiològiques, ha afirmat. El pla estableix unes "línies mestres" per organitzar aquesta nova fase, i ha estat el·laborat amb l'assessorament del doctor Oriol Mitjà i guiat per les recomanacions de l'OMS.
La Generalitat ultima un pla de desconfinament amb 10 recomanacions i cinc fases
El pla de desconfinament es podrà aplicar quan la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat del control d'infecció ho permetin. La Generalitat crearà una unitat d'intel·ligència epidemiològica per monitoritzar-ho.
El pla: deu recomanacions i cinc fases
Les recomanacions que es fan a l'informe són deu. En primer lloc, iniciar un aixecament gradual del confinament, monitoritzant la mobilitat de la població, desenvolupant les eines diagnòstiques que permetin aillar els casos positius i assegurant les mesures de protecció individual. La flexibilització es duria terme en cinc passos: la tornada de les persones sanes a la feina; el desconfinament parcial controlant sectors concrets; l'obertura de bars i restaurants, així com la recuperació d'esdeveniments amb aforament inferior a 30 persones; l'obertura de les escoles i d'equipaments culturals i esportius; i l'obertura d'esdeveniment amb un aforament superior a 30 persones.
A més, es monitoritzarà la mobilitat, mantenint-la inferior al 65 % de l'habitual fins que la taxa de nous ingressos a les UCI sigui menor al 20 % del total. Es farà també un estudi de seroprevalença, per saber el percentatge de persones positives d'entre la població. També es farà un "cribatge poblacional" durant 16 setmanes, amb 1,5 milions de proves PCR i 6 milions de tests serològics prioritzant la població de risc i el personal de sectors essencials per detectar qui ha estat contagiat. El Govern estudia també la possibilitat d'expedir un certificat digital vinculat al carnet de vacunació per establir qui ha passat la malaltia, en la línia del que s'estan plantejant altres països europeus, com Alemanya.
Controlar la mobilitat i fer tests massius, dos de les mesures plantejades per la Generalitat pel desconfinament
D'altra banda, el pla preveu fomentar l'ús de l'app StopCovid19Cat per mantenir la vigilància de la població amb símptomes. A més, la Generalitat estudiarà l'ús d'un passaport d'immunitat per permetre la reobertura d'alguns espais. També facilitarà l'accés a mesures de protecció individual, i l'ús de mascaretes serà obligatori fora del domicili. Per últim, Torra ha explicat que el Govern assignarà la planificació d'aquesta estratègia de desconfinament a un espai de coordinació amb poder de decisió format per representants dels departaments implicats que avaluaran els passos a seguir.
Torra ha advertit que "l'escenari futur més probable és que la transmissió no es pugui eliminar i hi hagi brots recurrents". Per això, s'hauran de prendre "mesures intensives de control" fins que un elevat percentatge de la població estigui immunitzat. Ara només ho estaria un 15 %.
Torra demana més celeritat al Govern espanyol en les mesures econòmiques
Torra ha explicat que durant la reunió ha tornat a posar de manifest que la crisi originada per l'emergència del coronavirus "l'ha de pagar l'Estat" i no l'han d'assumir ni la ciutadania ni les comunitats autònomes. Torra ha recordat que fa setmanes que van proposar a Sánchez una sèrie de mesures econòmiques i socials, entre les quals impulsar una renda garantida de ciutadania, augmentar la liquiditat, suspendre el pagament d'impostos com l'IVA i l'IRPF i aplicar una moratòria al pagament d'hipoteques i lloguers, entre d'altres. "Lamento constatar que aquestes mesures encara no s'han posat en marxa" i això retardarà la sortida de la crisi, ha afirmat el president.
"Som en una fase de solucionar les necessitats immediates i urgents", ha instat Torra. Les comunitat autònomes no necessiten préstecs, sinó transferències directes per evitar endeutar-se i fer front a la gran despesa que estan tenint en sanitat, ha afegit. En referència a l'anunci d'aquest diumenge de Sánchez de transferir 14.000 milions d'euros a les comunitats, Torra ha subratllat que "no és cap liquiditat extra" sinó la que ja estava prevista. "Això no és el que demanem", ha assenyalat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..