Público
Público

Recorren la decisió de no catalogar la casa de Cal Macià com a Bé Cultural d'Interès Nacional 

La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya qualifica "d'autèntic nyap" l'informe dels tècnics del departament de Cultura que denegava la catalogació d'aquest immoble d'Alcarràs, al Segrià, on passava temporades el President Macià

Membres de Salvem Cal Macià mostren el recurs d'alçada davant dels Serveis Territorials de Cultura de Lleida
Membres de Salvem Cal Macià mostren el recurs d'alçada davant dels Serveis Territorials de Cultura de Lleida. Salvem Cal Macià / ACN

La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya ha presentat aquest dimecres un recurs d'alçada contra la decisió del Departament de Cultura de no catalogar la casa com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Es tracta d'un immoble situat a Alcarràs (Segrià) on passava temporades el president de la Generalitat Francesc Macià.

Els membres de l'agrupació demanen a Cultura que reobri l'expedient i valori la bibliografia i la documentació aportada per justificar la declaració. I és que consideren que els tècnics del departament que van emetre l'informe denegant la declaració en primera instància no ho van tenir en compte.

Els impulsors de la iniciativa popular arriben a qualificar aquest primer informe "d'autèntic nyap". Consideren que el van redactar persones "que no reuneixen les lectures, els coneixements i l'expertesa necessàries en la matèria".

A la petició presentada aquest dimecres davant dels Serveis Territorials de Cultura de Lleida hi han adjuntat documentació que compila les recerques publicades els darrers anys i també d'inèdita que aporta novetats historiogràfiques. "Justifiquen àmpliament el simbolisme de la casa de la família de Francesc Macià i el seu paper rellevant en la història agrària, social, econòmica i política de Ponent i de Catalunya", apunten.

En definitiva, demanen novament al Govern que inclogui Vallmanya i el seu complex d'edificacions com a BCIN en la categoria de Lloc històric dins el catàleg del patrimoni cultural català. Apunten que això suposaria dotar a la mateixa administració de majors i més efectives eines per preservar aquests immobles.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?