Público
Público

Restriccions coronavirus La mascareta tornarà a ser obligatòria en exteriors mig any després

Ho ha comunicat el president espanyol, Pedro Sánchez, en la conferència de presidents autonòmics. A més a més, l'executiu ha aprovat que es puguin vendre a les farmàcies tests d'antígens d'ús professional i augmentar la contractació de personal sanitari. Pere Aragonès titlla de "clarament insuficiens" les mesures

Las mascarillas vuelven a ser obligatorias en exteriores
Les mascaretes tornen a ser obligatòries en exteriors a tot l'Estat espanyol. 

El president del Govern espanyol Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres a la conferència de presidents autonòmics que el seu executiu estableix de nou l'obligatorietat de la mascareta als exteriors. Des del 26 de juny, és a dir fa gairebé mig any, el seu ús havia deixat de ser obligatori, després que en alguns territoris s'hagués d'emprar durant pràcticament un any -a Catalunya des del 9 de juliol del 2020-. La mesura serà aprovada aquest mateix dijous en un consell de ministres extraordinari. 

En la conferència de presidents, Sánchez també ha detallat que el Govern espanyol ha acordat emetre autoritzacions temporals per permetre la venda a les farmàcies de test d'antígens d'ús professional perquè estiguin a la disposició dels ciutadans. A més, preveu destinar 292 milions d'euros a augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seves condicions laborals, reduint la temporalitat per sota el 8%.

Les mesures s'han pres per intentar afrontar l'empitjorament epidemiològic que es viu com a conseqüència de l'arribada de la variant òmicron. En el seu torn d'intervenció, el president català, Pere Aragonès, ha titllat les mesures de "clarament insuficient" i n'ha reclamat de "més valentes", posant com a exemple les recents restriccions imposades a Catalunya. 

Objectiu: accelerar la vacunació

A més, l'executiu espanyol intensifica el procés de vacunació i estableix com a objectius tenir el 80% de la població d'entre 60 i 69 anys vacunada amb la tercera dosi abans que acabi l'any. També el 80% de les persones d'entre 50 i 59 anys per la setmana del 24 de gener, el 80% dels d'entre 40 i 49 anys per la primera setmana de març, el 70% de nens amb la primera dosi pediàtrica a la setmana del 7 de febrer i el 70% amb la segona dosi pediàtrica per la setmana del 19 d'abril.

El president espanyol també ha anunciat la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i l'habilitació per a la contractació de professionals amb títol d'especialista obtingut a estats no membres de la UE. A més, ha avançat que en la línia del que ha aprovat la Comissió Europea, a partir de l'1 de febrer del 2022, dins del certificat verd digital, el període de validesa de la vacunació serà de nou mesos des de la data de l'administració de l'última dosi.

A més, tal com reclamava la Comunitat de Madrid –i contràriament al que va establir inicialment la Generalitat de Catalunya- les persones que han tingut contacte directe amb una persona contagiada no hauran de fer quarantena si estan vacunades amb la pauta completa.

Aragonès veu les mesures "clarament insuficients"

El president del Govern, Pere Aragonès, ha traslladat a Pedro Sánchez que les mesures que ha exposat en el marc de la conferència de presidents són "clarament insuficients". Així, Aragonès li ha reclamat "mesures més valentes, coordinades i a tot l'Estat, amb els matisos convenients per adaptar-se a la realitat epidemiològica de cada territori". El president de la Generalitat ha reclamat l'extensió del fons covid per al 2022 per reforçar el sistema sanitari i crear ajudes econòmiques pels sectors afectats. El cap de l'executiu català també ha reclamat que els pares amb fills que hagin de fer quarentena puguin demanar la baixa laboral per fer-se'n càrrec.

Aragonès ha exposat les mesures aplicades a Catalunya, entre les quals hi ha toc de queda pels municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència de casos superior a 250; el tancament de l'oci nocturn; la limitació de les trobades a un màxim de 10 persones a interior i exterior; i la limitació d'aforament en restaurants, comerços i cultura. Algunes d'aquestes mesures encara estan pendents de l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

¿Te ha resultado interesante esta noticia?