Público
Público

Sabadell retrà homenatge a Cipriano Martos amb un Espai de Memòria

Activista antifranquista assassinat per la Guàrdia Civil el 1973, les seves restes van identificar-se i recuperar-se fa uns mesos d'una fossa comuna del cementiri de Reus. L'acte es farà dissabte a la plaça de la Vall d'Aran

Les restes identificades de Cipriano Martos es van entregar a la família en un acte organitzat a la Casa de la Cultura de Huétor-Tajar, a Granada
Les restes identificades de Cipriano Martos es van entregar a la família en un acte organitzat a la Casa de la Cultura de Huétor-Tajar, a Granada. Govern

Sabadell retrà homenatge al veí de la ciutat i militant antifranquista Cipriano Martos, assassinat el 1973 en mans del règim franquista, del qual recentment s'ha recuperat el cos en una fossa comuna del cementiri de Reus. Ho farà amb un acte que tindrà lloc aquest dissabte, i que també suposarà la creació d'un Espai de Memòria, inclòs en la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya de la Generalitat.

L'acte està convocat a les 19.00 h a la plaça de la Vall d'Aran i comptarà amb actuacions artístiques i l'obra de teatre Molotov, de David Pintó i Joan Valentí. També hi participaran familiars de Martos, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

L'homenatge inclourà la col·locació d'un adossat panoràmic a la plaça de la Vall d'Aran de Sabadell. En aquest suport s'hi explicarà la vida i la mort del veí de la ciutat, destacat militant antifranquista.

La recuperació de les restes

A mitjans de desembre de 2022 va començar la intervenció per recuperar les restes de l'antifeixista Cipriano Martos, assassinat per la Guàrdia Civil el 1973 i enterrat en una fossa comuna del cementiri de Reus. Un mes després de l'inici dels treballs, l'equip encarregat de l'exhumació va localitzar un cos compatible amb les descripcions i les característiques físiques del militant.

Al febrer, el Govern va confirmar que les restes localitzades corresponen a l'activista antifranquista. Una placa commemorativa homenatja ara la figura al cementiri de Reus, davant de la fossa històrica on el militant romangué enterrat durant 50 anys.

Al juny es va celebrar la cerimònia d'inhumació de les seves restes, en un acte organitzat a la Casa de la Cultura de Huétor-Tajar, a Granada. Es tracta de la seva localitat natal, on també hi ha els cossos dels seus pares.

Per la seva part, el Govern va culminar el procés de recuperació de les restes de Cipriano Martos amb l'entrega de la Memòria d'Identificació a la família del militant antifranquista. Es tracta d'un document de gairebé 200 pàgines on es detalla la feina de tots els professionals implicats en les tasques de recerca i identificació de les restes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?