Público
Público

Cipriano Martos és homenatjat amb una placa davant la fossa de Reus on va ser enterrat

La inscripció en aquesta peça commemorativa al cementiri reusenc detalla com va morir el militant antifeixista i per què les restes ja no són a la ciutat

La placa en homenatge a Cipriano Martos instal·lada a la fossa històrica del cementiri de Reus on va ser enterrat
La placa en homenatge a Cipriano Martos instal·lada a la fossa històrica del cementiri de Reus on va ser enterrat. Neus Bertola / ACN

Una placa commemorativa homenatja la figura de Ciprano Martos al cementiri de Reus. Aquest dilluns s'ha instal·lat la peça davant la fossa històrica on aquest militant antifranquista romangué enterrat durant quaranta anys.

La inscripció indica que Martos va ser assassinat pel règim franquista l'any 1973 i que les seves restes han estat soterrades al cementiri reusenc fins al gener del 2023. També detalla que la seva exhumació, i la restitució i dignificació de la seva memòria s'han dut a terme en el marc del Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica.

La regidora responsable dels Serveis Funeraris, Montserrat Flores, ha subratllat en l'acte d'avui que amb aquesta actuació la ciutat tanca un cicle. Això no obstant, ha assegurat també que Cipriano Martos "mai s'oblidarà".

La regidora i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, han agraït a la Generalitat "tota la feina feta" per retornar les restes de Cipriano Martos a la seva família. Consideren que el cas de Martos també serveix per exemplificar "què passava a les acaballes del franquisme".

A banda de l'estructura commemorativa, la previsió és que el militant antifeixista mantingui la placa de la sepultura a la fossa 11-67 nord del cementiri de Reus. És el punt on estaven soterrades les seves restes abans que el passat 12 de desembre del 2022 s'iniciessin les tasques d'exhumació.

A l'espera dels últims tràmits

La Generalitat de Catalunya continua custodiant les despulles de l'antifranquista, a l'espera dels últims tràmits, segons ha explicat Flores. La regidora també ha detallat que la Direcció General de Memòria Democràtica està "en constant contacte amb la família". La voluntat dels familiars és retornar les restes de Cipriano a Loja, a Granada, on hi ha enterrats els seus pares.

La placa en record a Cipriano Martos instal·lada al cementiri de Reus
La placa en record a Cipriano Martos instal·lada al cementiri de Reus. Neus Bertola / ACN

El Departament de Justícia, Drets i Memòria va confirmar al febrer que les restes exhumades al desembre de la fossa comuna del cementiri de Reus eren del militant antifranquista. Es tracta de la vintena persona exhumada identificada a Catalunya des de la creació del Programa d'identificació genètica, el 2016.

Qui era Cipriano Martos?

Cipriano Martos va ser detingut, torturat i obligat a ingerir àcid sulfúric i gasolina per la Guàrdia Civil l'agost del 1973. Uns dies després, al setembre, va morir per "hemorràgia interna" segons es pot llegir en el seu informe de defunció. Va ser enterrat en una fossa de beneficència propietat de l'Ajuntament de Reus, al cementiri de la població el 20 de setembre del mateix any.

Martos va néixer a Loja (Granada) i el 1969 va establir-se a Sabadell on va polititzar-se amb grups antifranquistes. També va militar al Partit Comunista Espanyol. Va ser detingut acusat de difondre propaganda contra el règim dictatorial.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?