Cargando...

Sabater justifica el sí de la CUP a Aragonès per tirar endavant una legislatura "de conflicte, de confrontació i d'alliberament"

La dirigent cupaire recorda que cal millorar l'acord establert, que ha definit "de mínims" i "punt de partida", i demana a Junts que se sumi al projecte de la majoria independentista i al Comuns a retrobar-se "amb l'esperit del 15-M".

Publicidad

Dolors Sabater durant la intervenció en la sessió d'investidura d'aquest divendres. — ACN

barcelona,

La CUP-UNCPG ha estat l'únic grup parlamentari  que ha defensat el vot favorable a la investidura d'Aragonès com a president de la Generalitat. L'encarregada de fer la intervenció ha estat la cap de llista Dolors Sabater i presidenta del grup parlamentari. Si bé la CUP ha advertit a Esquerra que cal millorar "moltíssim" l'acord a què han arribat, que ha definit "de mínims" i de "punt de partida". Tot afegint que no estem davant d'un "xec en blanc", el parlament de Sabater també ha posat l'èmfasi en una crida a Junts per sumar-se a l'acord entre cupaires i republicans i completar la majoria independentista, però també als Comuns perquè retornin "a l'esperit del 15-M".

Publicidad

"Estar al costat bo de la història, és estar al costat dels veïns i veïnes que es queden sense llum i no dels oligopolis elèctrics"

Click to enlarge
A fallback.

Sabater es va autodenominar d'"antisistema" si això vol dir anar contra el sistema econòmic actual que "desnona i que trinxa el territori". "Estar al costat bo de la història, és estar al costat dels veïns i veïnes que es queden sense llum i no al costat dels oligopolis que controlen l'electricitat".  I va reivindicar desplegar una estrategia que faci factible els drets que "el marc de l'Estat espanyol esclafa" tot reivindicant el resultat de les urnes que va definir de "majoria absoluta independentista i d'esquerres".

Sabater ha carregat contra un Estat espanyol basat en una "monarquia corrupta i un poder judicial segrestat pel franquisme sociològic de la dreta i l'extrema dreta, i d'una corrupció sistémica". I ha condemnat la repressió que es manté tot recordant la brutalitat policial de l'1-O. També ha estat crítica amb el "Govern més progresista de la història" en referència a l'executiu estatal del PSOE i UP que rebutja el diàleg però també la majoria de lleis socials que s'impulsen.

Publicidad

Sabater ha justificat l'acord establert amb ERC perquè es basa en el fet que "el dret a l'autodeterminació és inherent a la lluita pels drets socials. No hi ha una cosa sense l'altra". I el va situar en una "aposta estratègica" de la CUP per impulsar una "legislatura de conflicte, de confrontació i d'alliberament". Quan els drets no caben en la legislació, "el que cal és desbordar els marcs jurídics i no retallar drets" ha assegurat. I va instar les forces independentistes a "treballar plegades per un nou embat per fer efectiva la decisió de la ciutadania bastint una unitat estratègica política i social que superi rancúnies i retrets". Basat en dues parts de la legislatura, centrats en una primera meitat en la reconstrucció econòmica i social del país segons l'acord establert, que es revisarà el 2023.

"El que cal és desbordar els marcs jurídics i no retallar drets"

Publicidad

Nou diputats que tenen la clau i la fan servir

La dirigent cupaire ha reivindicat la força del grup parlamentari que presideix tot i tenir només nou representants. Una influència que "exercim amb convicció, generositat però amb fermesa".  "Quan la CUP entra amb força a les institucions passen coses", ha dit la dirigent anticapitalista. I ha reclamat "valentia i confrontació democràtica" evitant una legislatura "de batalletes i retrocés com la passada". Tot comprometent-se a evitar cap presidència de forces del 155, en referència al PSC. 

Per la seva part, el candidat a la presidència, Pere Aragonès, ha agraït el vot favorable i ha avalat les crítiques al sistema capitalista expressades per Sabater. Va reivindicar el Front ampli de l'Uruguai com a exemple a seguir a Catalunya a l'hora d'unir forces diverses en una estratègia unitària de transformació. Aragonès ha instat a treure el focus dels "beneficis per uns pocs" i posar-lo en el "drets per a tots" tot  apostant per l'autodeterminació "col·lectiva", en l'àmbit nacional per assolir la independència, però també en allò personal fent un al·legat feminista i de defensa dels immigrants, i posant l'accent en la reivindicació dels drets socials i polítics.

Publicidad