Público
Público
rebrot coronavirus

Salut canvia el protocol i substituirà les PCR als contactes de positius per testos ràpids

Es focalitzaran els cribratges massius en aquells barris i escoles on es disparin els contagis.

La realització d'una prova PCR al CAP de Palafrugell. Gemma Tubert | ACN
La realització d'una prova PCR al CAP de Palafrugell. Gemma Tubert | ACN

acn

El Departament de Salut farà testos ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus amb l'objectiu de detectar nous contagis. Així ho ha avançat aquest diumenge La Vanguardia, que també ha explicat que es focalitzaran els cribratges massius amb proves PCR en aquells barris i escoles on es disparin els contagis. En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta als alumnes de secundària a fer-se ells mateixos l'extracció nasal de mostra supervisats pels seus docents. 

Des del departament apunten que l'aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però donat "l'augment de casos a la comunitat" es realitzaran a partir d'ara mitjançant testos ràpids. En aquest sentit, obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries. Aquestes testos, tot i ser més econòmics i ràpids, són sobretot efectius en els casos que presenten símptomes durant els primers cinc dies.

Salut recorda que un cop fet, el resultat negatiu d'un test no eximeix a la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes. Pel que fa als gestors de contactes, aquests no realitzaran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran, doncs, els mateixos centres que informaran els pares i mares dels contactes sobre el temps i les mesures que han de seguir.

Els canvis arriben després que en les darreres setmanes s'hagi produït certa saturació en alguns centres hospitalaris. Tot plegat derivat de l'important augment de casos de covid-19 a tot Catalunya: aquest dissabte es va arribar a la xifra de 6.000 positius nous. Els anomenats testos ràpids, "antígens" permetrien accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies.

En l'àmbit educatiu de la secundària (ESO, batxillerat i centres de formació professional), es recomana "realitzar un estudi de contactes" amb proves PCR en frotis nasal. Un procediment que podran fer-se els mateixos alumnes, sempre que estiguis supervisats pels seus docents. En quants als cicles d'infantil i primària, es mantindrà el cribratge amb proves PCR en aquells grups de convivència estables on es detecti un cas positiu.