Sant Quirze del Vallès, Piera, Torroella de Montgrí i Vilassar de Dalt remunicipalitzen la gestió de l'aigua
L'any passat van ser 10 les localitats que van passar la gestió d'aquest servei a mans públiques, mentre que des del 2010 ho han fet 36, segons dades de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP)
Públic
Barcelona-
El 2023 ha arrencat amb quatre municipis més que han remunicipalitzat la gestió del servei de l'aigua. Es tracta de municipis de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), Piera (Anoia), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Vilassar de Dalt (Maresme), que han posat en marxa la gestió pública i directa de l'aigua potable, en general a través d'empreses públiques municipals.
Ho ha explicat l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), que ha apuntat que aquests casos esperonen 25 localitats més que tenen programat iniciar aquest camí properament. Segons l'entitat, durant el 2022 un total de 10 pobles i ciutats van remunicipalitzar el servei, mentre que des de 2010 ho han fet un total de 36 localitats. Les dades suposen que 546.000 persones, un 7% de la població de Catalunya, viu a municipis on la gestió d'aquest bé està municipalitzada.
Sant Quirze del Vallès és el municipi més gran en municipalitzar l'aigua aquest 2023. Amb un pressupost d'1,7 milions, la nova empresa pública SQVaigua va entrar en funcionament el 3 de gener, i preveu invertir 150.000 euros aquest 2023 per a millorar la xarxa, mantenint les tarifes de l'any passat. En el cas de Piera, l'objectiu del consistori és aconseguir que els diners que destinen els més de 4.000 abonats del nou servei públic s'inverteixin en la millora i el manteniment de la xarxa.
També amb l'arribada del 2023, Torroella de Montgrí i l'Estartit ha presentat un nou servei d'aigua potable amb un model de gestió totalment públic. Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilassar de Dalt (Maresme) ha materialitzat la remunicipalització d'aquest servei i del clavegueram aquest 1 de gener, posant en vigor l'acord plenari del març de 2022 amb els vots a favor de tots els grups municipals.
Tots aquests municipis, membres de l'AMAP, han rebut el suport i assessorament d'aquesta associació, que agrupa 56 poblacions catalanes, quatre empreses públiques d'aigua i quatre entitats ambientalistes vinculades a aquesta lluita.
L'any 2022 ha estat el que ha sumat més municipalitzacions. Les darreres van ser les de Girona, Salt i Sarrià de Ter, que representen el segon procés d'aquestes característiques més important que s'ha fet mai a Catalunya, darrere del que va tenir lloca a Terrassa l'any 2018. La resta de municipis que van municipalitzar l'aigua l'any passat són Calafell (Baix Penedès), Oló (Moianès) i cinc municipis d'Osona (Balenyà, Sant Vicenç de Torelló, Tavèrnoles, Torelló i Vilatorta) que ho han fet a través d'una nova empresa pública comarcal d'aigua anomenada Onaigia.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..