Público
Público

Sinistralitat laboral Els accidents laborals mortals creixen més d'un 20% el 2020, tot i l'aturada per la Covid-19

CCOO denuncia que el sistema de prevenció està "esgotat" i no protegeix els treballadors. L'increment més significatiu s'ha donat a la indústria, marcada per l'accident de l'empresa química Iqoxe.

La zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre.
La zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Eloi Tost / ACN

Els accidents de treball mortals durant l'horari laboral van créixer un 21,54% durant el 2020, tot i el descens de l'activitat per la Covid-19, segons l'informe de sinistralitat laboral que CCOO elabora anualment i que ha publicat aquest dilluns. En total, es van produir 79 accidents mortals dins de la jornada, 14 més que el 2019. Les morts in itinere sí que van disminuir, tot i que menys de l'esperat, amb 21 empleats que van perdre la vida anant o tornant de la feina, un 19% menys que el 2019. Segons CCOO, aquestes dades demostren que el sistema de prevenció està "esgotat" i no protegeix els treballadors. L'informe també assenyala que el 99,8% de les empreses catalanes no tenen una avaluació específica per tots els riscos que implica la feina.

El 99,8% de les empreses catalanes no tenen una avaluació específica de tots els riscos que implica la feina

"Com pot ser que en aquesta pandèmia, quan s'ha aturat pràcticament tota l'activitat, quan molts sectors continuen sense treballar, quan moltíssima gent ha estat teletreballant, tinguem aquests índexs d'accidents mortals al país?", s'ha preguntat Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya durant la roda de premsa de presentació de l'informe.

Tots els sectors han vist un increment de les morts a la feina durant el 2020 menys la construcció. L'increment més significatiu s'ha donat a la indústria, amb un creixement del 155% de la mortalitat dins l'horari de feina. Per territoris, l'augment de sinistralitat laboral mortal s'ha donat a totes les demarcacions menys a Girona, on s'ha mantingut igual que el 2019. Destaca l'increment del 83% a Tarragona, relacionat amb els accidents d'empreses químiques com Iqoxe.

Les dades desglossades mostren que la declaració d'accidents de treball lleus (-24%), greus (-18%) i les malalties professionals (-40%) sí que ha disminuït durant el 2020, però el sindicat ho atribueix a la "infranotificació sistemàtica" de "danys fàcilment ocultables" i no perquè no es produeixin en realitat. En aquest sentit, han posat d'exemple que tot i que 14.000 sanitaris s'han contagiat de Covid-19 durant el 2020, només s'han declarat 1.500 accidents de treball pel virus, és a dir, un 10% dels casos

D'altra banda, han explicat que els riscos específics de les dones són "generalment ignorats", ja que les malalties professionals causades per agents biològics declarades han pujat un 37% en el cas dels homes i han caigut un 26% en el de les dones, tot i que elles eren majoria en feines essencials. Una altra mostra del lligam entre precarietat i sinistralitat, segons el sindicat, és que la incidència d'accidents de treball ha sigut més alta en la contractació temporal que en la indefinida i més elevada en el treball autònom que en l'assalariat.

Un sistema preventiu "esgotat"

Segons ha dit Mònica Pérez, responsable de Salut Laboral de CCOO, el sistema preventiu es troba "esgotat" i "no protegeix bé la salut i la vida dels treballadors" per culpa de les "deficiències estructurals" que permeten que existeixin "incompliments extensos en les pràctiques preventives diàries". L'informe assenyala que només el 66,4% de les empreses catalanes tenen una avaluació de riscos adaptada a la seva situació, però només el 0,2% de les companyies tenen una avaluació específica pels riscos en seguretat, higiènics, ergonòmics i psicosocials que implica la feina.

Segons les mateixes dades, només el 25% de les empreses que reconeixen que s'ha produït una malaltia professional investiga perquè s'ha produït. Tot i això, fins i tot les que reconeixen el problema recorren a un servei extern per fer-ho. En aquest sentit, l'estudi afirma que el 73% de les empreses catalanes recorren a un servei extern que dedica de mitjana 3,5 hores a l'any a serveis de prevenció a cada companyia. "Els sistemes de prevenció s'han dedicat a fer negoci i no pot ser", ha asseverat Torre, que ha demanat que sigui el sistema públic de salut qui determini si un accident s'ha produït a la feina i no les mútues.