Público
Público

El Suprem avala la inhabilitació de Torra com a diputat dictada per la JEC

Rebutja la suspensió cautelar de l'acord de la Junta Electoral Central que havia demanat el president del Govern, en contra també de la Fiscalia que era partidària de mantenir l'escó a Torra de moment, però no resol encara la qüestió de fons, que és si l'organisme electoral tenia competència per prendre una mesura com aquesta. Torra reacciona dient que "no ens farem enrere" i recalca que "és diputat i president perquè ho va decidir la ciutadania i ho va votar el Parlament". 

El President de la Generalitat, Quim Torra, en una compareixença. EFE
El President de la Generalitat, Quim Torra, en una compareixença. EFE

públic 

El Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó de diputat al Parlament de Quim Torra, president de la Generalitat. La decisió l’ha pres per unanimitat la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Suprem i suposa rebutjar la suspensió cautelar de l’acord de la JEC, sol·licitada pel president català. Ara bé, teòricament no resol la qüestió de fons, que és si la JEC tenia competència per prendre una resolució com aquesta. En qualsevol cas, ara és el Parlament el que haurà de decidir si acata o no la resolució del Suprem. Fa un parell de setmanes, l’alt tribunal ja va refusar suspendre de manera urgent l’acord de la JEC.

Torra ha reaccionat a la decisió del Suprem dient que "soc diputat i president de Catalunya perquè així ho va decidir la ciutadania i ho va votar el Parlament", i ha afegit que "no ens farem enrere". En aquest sentit, ha recordat que tot just fa uns dies la mesa del Parlament va ratificar "la decisió del ple de no acceptar la meva inhabilitació", ha assegurat.

A curt termini, però, no es qüestiona la continuïtat de Torra com a president, ja que la decisió del Suprem -i de la JEC- es limita a la seva condició de parlamentari. En qualsevol cas, en els propers mesos l’alt tribunal ha de pronunciar-se sobre el recurs del president català contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació per a càrrec públic per un delicte de desobediència pel cas dels llaços grocs. Si el Suprem confirma aquesta sentència, aleshores sí que Torra haurà de deixar de ser president.

El Suprem s’ha posicionat en un sentit diferent de la Fiscalia, que considerava "assumible" la suspensió cautelar de l’acord de la JEC fins que es resolgui la qüestió de fons. En el seu informe, el ministeri públic qüestiona la competència de l’organisme electoral per ordenar el cessament de Torra com a diputat, en entendre que hauria de ser el Parlament qui tindria la capacitat per determinar "l’existència i efectes" de la suposada inelegibilitat del parlamentari. En concret, la Fiscalia entén que la JEC pot resoldre la inelegibilitat d’un candidat quan ha estat declarat electe, però en canvi "un cop adquirit l’estatus ple de diputat, correspondria en exclusiva al Parlament la competència" per determinar si existeix aquesta "inelegibilitat sobrevinguda" i quins efectes tindria.

Fins ara el Parlament ha rebutjat la decisió del Suprem i la JEC. El dia 14, la mesa del legislatiu català va avalar la continuïtat de Torra com a diputat, en un acord que va incloure els tres grups independentistes, Catalunya en Comú Podem i el PSC. A l’hora de prendre la seva decisió, la mesa va basar-se en un informe dels lletrats del Parlament, que qüestionava la competència de la JEC per dictar una mesura com aquesta, que en tot cas quedava en mans de la cambra autonòmica.

A més a més, l’informe deixava clar que el seu "eventual cessament" com a parlamentari "no afectaria la seva continuïtat en el càrrec de president de la Generalitat". Tot i això, PSC i Cs han demanat aquest mateix dijous al president del Parlament, Roger Torrent, que demani un nou informe als serveis jurídics arran de la nova ratificació que el Suprem ha fet de l'acord de la JEC. A més, Cs també ha demanat a la Mesa que retiri l'escó a Torra per tal de "fer efectiva la pèrdua de diputat" i la "conseqüent pèrdua de la condició de president de la Generalitat", afirma en un escrit. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?