Público
Público
coronavirus

La tercera onada segueix disparada, amb hospitals i UCI omplint-se dia a dia

Ja hi ha més de 2.500 persones ingressades als centres mèdics amb la malaltia, una xifra que no es donava des de fa gairebé dos mesos, mentre que les unitats de cures intensives s'apropen als 500 pacients. La velocitat de propagació i el risc de rebrot creixen

El primer sanitari en vacunar-se a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat Pere Domingo, coordinador Covid.
El primer sanitari en vacunar-se a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat Pere Domingo, coordinador Covid. Miquel Codolar / ACN

públic

La tercera onada de la pandèmia de coronavirus manté la força dels darrers dies i la pressió assistencial als hospitals s'apropa als nivells de fa gairebé dos mesos, en un context en què la velocitat de propagació -o taxa Rt- i el risc de rebrot creixen. En concret, en les darreres 24 hores hi ha hagut 56 nous ingressos als hospitals amb la malaltia, de manera que el total de pacients Covid ja arriba als 2.501, un volum inèdit des del 15 de novembre. Pel que fa a les unitats de cures intensives, tenen 493 persones amb coronavirus, 16 més que ahir, i el nombre més elevat des del 24 de novembre. 

La velocitat de propagació (Rt) empitjora i puja sis centèsimes, fins a 1,27, després de descendir durant els darrers dies. Segons aquesta dada, cada 100 positius de Covid-19 transmeten la malaltia a  127 persones més, el que indica que el virus està en expansió. El risc de rebrot continua amb una tendència a l'alça i creix 48 punts fins a arribar als 657. Cal recordar que per considerar que el risc de rebrot és "molt elevat" s'ha de superar el llindar de 200 punts.

En paral·lel, en les darreres 24 hores s'han comunicat  4.780 nous casos confirmats per PCR o TA, una xifra en la línia dels dies precedents i anys llum dels 1.000 que té fixats com a objectiu el Departament de Salut. La incidènciade casos  a 14 dies per cada 100.000 habitants també puja conseqüentment i passa de 523 a 538. El 10,88% de les proves practicades surten positives, més del doble del 5% fixat per l'Organització Mundial de la Salut com a llindar per indicar que la situació epidemiològica està controlada.

D'altra banda, s'ha informat d'11 noves morts, una dada força baixa en comparació a les registrades darrerament, i ja sumen un total de 17.725 des de l'inici de la pandèmia. La campanya de vacunació segueix endavant i els vacunats ja arriben a 91.382, 15.195 més.