Público
Público

Sisena onada El toc de queda s'aixecarà divendres, mentre que el Govern manté la resta de restriccions

D'aquesta manera es prorrogaran els límits d'aforaments a la restauració, la cultura i el comerç com a conseqüència de l'elevadíssim nivell de contagis: més de 200.000 l'última setmana, el que indica que encara no s'ha assolit el pic de la sisena onada, marcada per la variant òmicron de la Covid-19

24/12/2021 - La Rambla de Santa Mònica, a Barcelona, durant les hores de toc de queda el passat 24 de desembre.
La Rambla de Santa Mònica, a Barcelona, durant les hores de toc de queda el passat 24 de desembre. Laura Fíguls / ACN

El toc de queda s'aixecarà divendres. Aquesta és la principal decisió presa aquest dilluns a la tarda per la comissió delegada del Govern en matèria de Covid-19, alhora que s'ha decidit mantenir la resta de restriccions vigents: tancament de l'oci nocturn, limitacions d'aforament a la restauració i els recintes culturals i límit de les trobades socials a un màxim de deu persones. Així ho ha confirmat en roda de premsa aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha informat que les restriccions es passaran a revisar cada setmana i no cada 15 dies, com es feia fins ara.

La comissió es va reunir telemàticament aquest dilluns amb la presència del president, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers Laura Vilagrà (Presidència), Josep Maria Argimon (Salut), Joan Ignasi Elena (Interior), Josep González-Cambray (Educació) i Violant Cervera (Drets Socials).

Com la resta de restriccions de la sisena onada, el toc de queda -que funciona de la 1h a les 6h- va entrar en vigor el 24 de desembre, de manera que la seva aplicació s'haurà allargat quatre setmanes, malgrat ser una mesura no plantejada pel comitè d'experts que assessora el Govern en matèria de Covid, a causa de la seva dubtosa eficàcia a nivell pandèmic. El fet que l'expansió de la variant òmicron continuï i encara no s'hagi assolit el pic de la sisena onada -ara els experts assenyalen que això succeirà a finals d'aquesta setmana o principis de la vinent- explica perquè el Govern es decanti per mantenir la majoria de les restriccions. A banda del tancament de l'oci nocturn, ara mateix els aforaments en interior en restauració estan reduïts al 50%, mentre que el límit d'ocupació és del 70% en cultura, gimnasos, comerç i recintes esportius.

En una visita a la fàbrica de la farmacèutica Hipra a Amer (la Selva), el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit en què han detectat una desacceleració dels contagis els darrers dies, però ha demanat "molta prudència" abans de confirmar si s'està assolit el pic de la sisena onada. El president, Pere Aragonès, també ha visitat les instal·lacions d'Hipra i ha sobre les restriccions ha manifestat que "les mesures que hem pres sabem que són contundents però no han de durar un dia més del necessari".

Ara mateix els contagis segueixen a nivell rècord i, de fet, l'última setmana s'han confirmat més de 200.000 casos, el que significa que el 2,6% de la població ha donat positiu en aquest període. En les últimes quatre setmanes, els contagis superen els 560.000, el 7,3% de la població catalana. A més a més, la pressió hospitalària va a més, amb un total de 2.617 pacients ingressats amb coronavirus -la dada més alta des del 8 de febrer- i 522 a l'UCI, un nivell similar al dels dies previs.