Público
Público
coronavirus

El toc de queda s'allargarà fins a les 1.30 h de la matinada per Nadal i Cap d'Any i fins a les 23.00 h el 5 de gener

El vicepresident Pere Aragonès avança que el pla de l'executiu manté el límit dels grups de 10 persones. Fonts de Salut asseguren que en cas que no se salti del tram 2 al tram 3 quan està previst, s'aixecarà el confinament perimetral per les dates assenyalades. 

La Rambla de Barcelona, amb l'enllumenat de Nadal encès.
La Rambla de Barcelona, amb l'enllumenat de Nadal encès. Cillian Shields / ACN

acn | públic

El Govern de la Generalitat ha preparat un pla específic per a les festes de Nadal que implica canvis en les normes i restriccions per la pandèmia de la Covid-19. Així, segons ha anunciat al ple del Parlament el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, l'executiu contempla relaxar el toc de queda en els dies més assenyalats, i que la nit de Nadal, el 24 de desembre, i la nit de Cap d'Any, el 31, el confinament nocturn comenci a les 1.30 h de la matinada. De la mateixa manera, la nit de Reis, el 5 de gener, el toc de queda es retardarà fins a les 23.00 hores de la nit. La resta de dies es mantindrà a les 22.00 hores.

Aragonès també ha avançat que el pla per Nadal manté el límit de persones per reunir-se en un mateix grup en 10, tal com està previst a la reobertura que ja s'aplica. El Govern recomana que aquestes reunions només es donin entre dues bombolles de convivència, i que cadascuna d'aquestes comparteixi les dates nadalenques amb només dos grups de convivència, "les bombolles de Nadal". Insisteix en fer les trobades en llocs ben ventilats o a l'aire lliure sempre que sigui possible, i s'aconsella ventilar sempre abans i després.

De la mateixa manera, ha comentat que el Govern no preveu establir canvis en les mesures de perimetratge, i si s'avança en les fases previstes al pla de reobertura, les festes de Nadal es passaran sense cap mena de restricció de mobilitat. En cas que les dades epidemiològiques no permetin saltar del tram 2 al tram 3 quan està previst, el 21 de desembre, fonts de Salut asseguren que s'aixecarà provisionalment els confinaments perimetrals per aquestes dates.

A més, la restauració podrà servir taules de fins a sis persones els dies 24, 25 i 26 de desembre, els dies 31 i 1 de gener. També podran obrir al públic fins a les 1.00 h el 25 de desembre i l'1 de gener, recomanant l'ús de les terrasses i els espais a l'aire lliure. L'activitat de cultura popular s'haurà de realitzar de forma "adaptada": en espais perimetrats amb control d'accessos, preferiblement a l'aire lliure o amb seient preassignats si es fa a un interior. Els parcs de Nadal, però, no podran obrir.

El vicepresident ha reconegut que els catalans hauran de celebrar un Nadal "molt diferent" però ha defensat fer-ho amb la "màxima seguretat i tota la responsabilitat". Ha explicat que a tothom li agradaria poder celebrar trobades socials amb amics i família, però que "cal complir les restriccions".

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern assistirà aquest dimecres a la reunió del consell interterritorial de l'Estat sobre salut i que ho faran "conscients" que Catalunya té el seu pla de Nadal i que és el que s'aplicarà. Budó ha manifestat que el Procicat està reunit i té sobre la taula aprovar aquest pla de Nadal. "Un cop s'aprovi es detallarà tot el pla", ha destacat.