Este artículo se publicó hace 3 años.

ENTREVISTA A ALFONS PÉREZ

"La transició ecològica que planteja la UE és colonial i impossible en termes de límits biofísics del planeta"

L'investigador de l'ODG Alfons Pérez. Sara Sda

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

El Pacte Verd Europeu és el més gran del món i el que preveu mobilitzar més recursos econòmics. Tot i venir d'abans, amb la pandemia s'ha reforçat i s'ha convertit en la gran aposta europea per reactivar l'economia i superar la crisi. Què en destacaria?

El llibre ressalta que el PVE es basa en una premissa falsa: que es pot mantenir el creixement i, alhora, reduir les emissions i l'impacte ambiental.

"No està demostrat empíricament que es pugui seguir creixent i a la vegada reduir les emissions. El creixement verd és una fugida endavant"

Hi ha una confiança excessiva en la solució tecnològica i, alhora, s'obvien els impactes ambientals que també té, per exemple, a nivell d'extracció de recursos?

Publicidad

Els materials crítics per a la transició verda estan repartits a molts llocs del món, però sobretot es concentren al sud global. Aquest nou extractivisme provocarà conflictes geopolítics per tenir-hi accés?

"No hi ha materials suficients al món per tenir un 100% de renovables amb els nivells de creixement actuals"

També destaca que les eines digitals no són neutres ambientalment i tenen un impacte que sovint s'obvia.

Publicidad

Ras i curt, tal com està plantejada la transició ecològica no és possible?

Una de les grans eines d'aquest Pacte Verd Europeu són els fons Next Generation EU, que pretenen mobilitzar 750.000 milions d'euros. Nombrosos col·lectius, com l'ODG, denuncien que fonamentalment afavoriran grans empreses, no pimes ni l'economia social i solidària. El propi disseny que n'ha fet la UE ho condiciona?

En l'anterior crisi els fons públics van salvar la banca, ara pagaran la transició ecològica de les grans empreses?

"Vam pagar el rescat als bancs, compte que no paguem ara el rescat a les empreses en termes de transició verda"

Els fons no estan atorgats, però a nivell català hem vist com darrere els projectes proposats per la Generalitat hi ha companyies com Naturgy, una de les més contaminants de l'Estat.

Tenint en compte la velocitat amb què s'atorgaran, hi ha capacitat perquè es replantegin amb un enfocament diferent?

"Es important poder irrompre i aconseguir que alguns projectes transformadors tinguin finançament dels fons europeus"

Publicidad

Amb el deute públic es pot repetir l'esquema de l'anterior crisi, és a dir, que es dispara en benefici privat? A més, alerten que, de retruc, pot comportar reformes regressives en les pensions o a nivell laboral.

"En dos o tres anys ens podem trobar en una situació de crisi del deute molt semblant a la del 2008"

Des d'un punt de vista teòric, quines alternatives hi hauria? El decreixement és imperatiu?

Publicidad

"Podem plantejar horitzons il·lusionants, com ara una combinació entre renda bàsica universal i reducció de la jornada de treball"

Segurament estiguem en un moment de cruïlla, en què part dels actors voldran tornar al vell món pre-pandèmia i, alhora, poden obrir-se possibilitats d'una transformació profunda que, en qualsevol cas, no seria immediata.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors