Cargando...

REPRESSIÓ

La violència institucional va disparar-se durant el 2019

El Centre Irídia va atendre durant l'any passat un total de 248 casos vinculats a presumptes vulneracions de drets humans, dels quals el 87% ha estat per situacions en context de protesta, la majoria vinculats a les protestes contra la sentència de l'1-O. Són un 115% més de casos que l'any anterior. 

Publicidad

Antidisturbis durant una de les càrregues policials contra els manifestants que protestaven per la sentència del Procés a Barcelona. ENRIC FONTCUBERTA / EFE

barcelona,

Arran de les protestes contra la sentència del judici de l'1-O emesa pel Tribunal Suprem, la violència institucional va disparar-se durant l'any passat. Ho constata l'informe anual sobre la qüestió que ha presentat aquest dimecres el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia. En concret, el seu Servei d'Atenció i Denúncia davant Situacions de Violència Institucional (Saidavi) va atendre durant el 2019 un total de 248 casos. Això suposa un 115% més que el 2018, sobretot arran dels 204 manifestants atesos durant la tardor per les protestes contra la sentència del Procés. Més de 50 d'aquestes persones van ser lesionades per impactes de foam o bales de goma.

Publicidad

53 atesos pel Saidavi durant l'octubre presentaven lesions per foam o bola de goma i quatre van perdre la visió d'un ull

Click to enlarge
A fallback.

De les agressions policials denunciades pels manifestants atesos pel Saidavi, el 61% eren per impactes de bola de goma de la Policia Nacional, el 21% per cops de porra al cap, un 9% per delictes contra la integritat moral, un 6% per agressions a periodistes i un 3% per ús indegut de les furgonetes policials. També s'ha denunciat l'ús de foam per part dels Mossos d'Esquadra o no dur visible el número policial.

L'informe critica les vexacions, humiliacions i voluntat de càstig o intimidació per part d'alguns policies antiavalots

Publicidad

En la roda de premsa, Irídia ha explicat que consideren que és el moment de crear un grup d'estudi dels sistemes de control dels cossos policials que permeti avaluar la tasca dels Mossos i quins elements de millora es poden instaurar. "Si els agents pensen que el 18 d'octubre podien anar castigant la població i no dispersar, si pensen que podien llençar bales de foam a gent que marxava a casa vol dir que els sistemes de control no funcionen", ha expressat el co-director, Andrés García Berrio. Per altra banda, Anaïs Franquesa ha matisat que de moment continuen a l'espera de conèixer l'auditoria anunciada per la conselleria d'Interior fa uns mesos per investigar si va haver-hi incompliments. "Desconeixem quin és l'estat en què es troba", ha dit.

Recomanacions

L'informe també fa diverses recomanacions a l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el Govern espanyol, el Parlament i el Congrés de Diputats, a més de Fiscalia, Advocacia i poder judicial, per augmentar la transparència de les denúncies i investigacions sobre violència institucional i millorar els protocols d'actuació policial i penitenciària.

Publicidad

L'entitat sol·licita que es prohibeixi l'ús de bales de goma, es millori la identificació dels agents policials i es derogui la llei mordassa

Per exemple, a escala estatal sol·licita que es prohibeixi l'ús de bales de goma, es millori la identificació dels agents policials i es derogui la llei mordassa, entre altres. A més, demanen a tots els cossos policials, sense excepció, que és "urgent" que es generi un protocol contra la discriminació etnoracial per evitar identificacions per perfil racial.

Publicidad

Queixes durant l'estat d'alarma

En el marc de l'estat d'alarma, Irídia ha rebut 31 queixes de ciutadans per tracte "incorrecte" per part d'agents així com per la imposició de sancions "arbitràries". A banda, també els han arribat quatre casos que podrien ser constitutius de delicte. Des de l'inici de l'estat d'alarma, l'entitat ha fet dues queixes per abús dels cossos de seguretat en què demanen explicacions i investigacions "efectives".

Publicidad