Público
Público

CiU obre la porta al debat sobre la independència

La mesa de la cambra admet a tràmit una proposta de Solidaritat

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

El Parlament debatrà en sessió plenària una proposició de llei per la independència presentada pel partit de Joan Laporta i admesa ahir a tràmit per la mesa de la cambra amb el suport de CiU. Els representants del PSC i del PP van votar en contra de la iniciativa en considerar-la inconstitucional. La proposta de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), que no comptarà amb prou suport per prosperar, arriba quan encara no fa dos mesos de la nova legislatura.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, es va afanyar a dir que el debat sobre la independència 'no ha d'espantar a ningú', però deixant clar que el seu grup no donarà el seu vot favorable a la proposició de llei. El diputat nacionalista va subratllar que de moment la federació defensa el principi del dret a decidir i la consecució del pacte fiscal.

El Govern i el seu grup parlamentari aclareixen que no li donaran suport

Turull es va anticipar a lamentar que es volgués 'frivolitzar o buscar titulars de diari' sobre un ideal 'tan noble', però va suggerir que CiU no donarà continuïtat a la tramitació de la iniciativa. 'Apostem pel dret a decidir en assumptes que generen consens, com ara el sistema de finançament i les infraestructures. L'aposta és aquesta, no una altra', va afegir. 'Catalunya no serà mai independent perquè hi hagi una llei que fixi una data. Això no va per aquí. Catalunya fa passos importants en les seves ambicions quan hi ha consensos compartits', va afegir.

Aquest fet se suma a la decisió del Govern de subministrar les urnes per a la consulta sobiranista del 10 d'abril a Barcelona, seguida de la llibertat de participació i vot per als consellers.

El Govern es va expressar a través del secretari de Presidència, Francesc Homs, que va reiterar que 'ningú frenarà la transició catalana cap al dret a decidir'. Homs va deixar clar, però, que el Govern treballarà al seu ritme davant 'els que no volen moure's i els que volen anar massa ràpid'.

El PSC qualifica d'inconstitucional la proposició de llei de Laporta

El diputat socialista i vicepresident segon de la cambra, Higini Clotas, va qualificar d''il·legalitat absoluta' la proposta de SI, a la qual el PSC s'oposarà en el debat plenari en coherència amb la seva posició a la mesa. Així ho va confirmar el mateix president del grup socialista, Joaquim Nadal, que va denunciar l'ambigüitat de CiU.

Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar CiU d''estar fent tots els passos per dur Catalunya a la independència'. 'Entrar en camins com aquests és molt perillós i pot tenir conseqüències molt greus', va afegir amb to de gravetat.

ERC es va felicitar, en canvi, de l'actitud de CiU. Anna Simó, portaveu al Parlament, va subratllar, però, que si la proposta només acaba comptant amb els deu vots favorables del seu partit i els quatre del grup de Joan Laporta 's'haurà fet el negoci de Robert de les cabres'.

La polseguera va augmentar al llarg del dia. Albert Rivera va anunciar que Ciutadans impugnarà l'acord de la mesa, mentre que en el front oposat Alfons López Tena (SI) va defensar la legitimitat del Parlament per modificar les lleis i va acusar d''incompetència, ignorància o delinqüència' el PS i el PP, els quals va presentar com la 'fracció espanyola' de la cambra catalana.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias