Público
Público

Les reflexions de soterrani del candidat Duran

El dirigent de CiU explica el seu programa davant els empresaris i aprofita per demanar el vot a Piqué

ALBERT MARTÍN VIDAL

Josep Antoni Duran i Lleida i Josep Piqué estan d'acord en tot. En l'hora llarga que va durar l'acte celebrat al Cercle d'Economia perquè el candidat convergent expliqués el seu programa de cara al 20-N, no van dissentir ni en una ocasió. És més, després de la intervenció inicial de l'exministre d'Aznar, Duran va donar oxigen als analistes convençuts que entre PP i Unió les diferències són mínimes: 'Comparteixo la seva introducció al 100%'.

El selecte públic del Cercle es va reunir al deslluït soterrani on aquesta entitat té l'auditori. L'ocasió no era menor: Duran visitava els empresaris catalans en un acte presentat per Piqué, president de la institució, escasses hores abans de l'inici oficial de la campanya electoral. A les primeres files, els companys de llista de Duran inclosa Rosa Maria Carrasco, filla del fundador d'Unió, Manuel Carrasco i Formiguera, i que tanca la candidatura i executius com ara Rafael Villaseca (Gas Natural Fenosa) van assistir a l'idil·li entre el líder d'Unió i el seu antic rival polític. Tanta complicitat hi va haver que Duran va tutejar reiteradament el seu amfitrió i li va demanar el vot: 'Fins i tot el senyor Piqué ens pot votar, sabent que governaran els seus'.

El cap de llista de CiU veu clara la victòria del PP i admet que ell no serà president del Govern

Duran, efectivament, va deixar clar que no té cap dubte que Espanya serà blava d'aquí tres setmanes: 'Tindrà la paraula qui guanyarà les eleccions: el PP', va dir. Després va deixar clar que els seus únics dubtes de cara a aquesta cita electoral estan en si Mariano Rajoy tindrà o no majoria absoluta. La seva seguretat era tal que va haver de matisar, en resposta al públic, que creu que sí que té marge de millora respecte als discrets resultats que li auguren els sondejos: 'No està tot el peix venut'.

L'harmonia entre Duran i Piqué tampoc no es va trencar pel pacte fiscal, la proposta estrella de CiU que el Cercle d'Economia va ignorar recentment, segons algunes versions, per no perjudicar les aspiracions de Piqué de tenir un càrrec destacat en el futur executiu de Rajoy. El líder democristià no va voler polemitzar i es va limitar a dir que 'no és una proposta nacionalista, és una qüestió de país, que interessa a tots'.

El líder d'Unió carrega contra les sèries de televisió on «el dolent és sempre empresari»

La intervenció de Duran va estar ben farcida de dades, xifres i estadístiques per retratar el 'fosc túnel' que travessa Espanya. El candidat va tancar l'amanida d'algoritmes amb algunes conclusions que formen part de la cosmovisió convergent: 1) L'Estat del benestar és insostenible. 2) És necessària una profunda reforma del marc laboral. 3) CiU ha fet possible que l'economia espanyola no estigui intervinguda. 4) La família mai ha tingut la protecció que ha de tenir.

La cita va servir també perquè Duran donés proves de realisme repassant la seva biografia passada i futura. 'No seré president del Govern espanyol', va dir sense recances. 'No he estudiat en una universitat americana', va afegir. El dirigent convergent va pronunciar la paraula 'ministre', tot i que en aquest cas la va relacionar amb Piqué i no pas amb les seves pròpies intencions. Duran, que en les darreres setmanes s'ha convertit en una màquina de donar titulars, va voler afegir, respecte a la seva proposta del govern de concentració, que 'IU i el BNG' en quedarien fora.

L'acte no podia acabar sense una defensa dels empresaris. El veterà dirigent d'Unió es va queixar de les sèries de televisió on 'els dolents són sempre empresaris'. El comentari va recordar quin és l'entorn en què Duran es troba més còmode, ja que en companyia de Piqué va mostrar una complicitat molt superior a la que va tenir en un altre dels seus compromisos del dia: la presentació d'un llibre feta pel socialista i ara conseller Ferran Mascarell.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias