Público
Público

La biblioteca central de Barcelona, el 2015

Estarà a prop de l'Estació de França i unirà la Ciutadella i la Barceloneta

JORDI SUBIRANA

La Biblioteca Central de Barcelona, un dels equipaments culturals de la ciutat més esperats pels molts endarreriments que ha patit, es comença a perfilar i obrirà les portes per fi el 2015. El centre, que costarà 37,4 milions, es construirà en un terreny propietat de l'Ajuntament de Barcelona a tocar de l'Estació de França, al barri de la Ribera. Amb 18.000 metres quadrats, el nou equipament serà la biblioteca més gran que hi haurà a Espanya, segons la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que va presentar la setmana passada el projecte al vestíbul de la citada estació.

Tot i que ara sembla que ja no hi haurà nous entrebancs, sobretot perquè ja es disposa dels diners necessaris per tirar endavant aquest projecte tan ambiciós, les tres administracions implicades l'obra la paga el Ministeri de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona cedeix el solar i la Generalitat de Catalunya gestionarà l'espai hauran de treballar a corre-cuita per complir el calendari previst. El projecte executiu estarà llest durant el 2011 i l'elaboraran els estudis Nitidus Arquitectes i Serveis d'Arquitectura Betarq, sota la batuta de Josep Maria Miró Gelida.

Tindrà 18.000 metres quadrats i serà la més gran de tot l'Estat

La previsió és que les obres comencin a principis del 2012 després d'uns enderrocs previs. 'Els treballs s'allargaran uns tres anys i després es necessitaran uns sis o set mesos més per fer els condicionaments interiors de l'edifici', segons la gerent del Consorci de Biblioteques, Assumpta Bailac.

La biblioteca tindrà tres blocs de grandària decreixent i en forma d'escala amb un soterrani i un màxim de cinc plantes. A l'edifici més alt s'hi ubicarà la zona general, les sales polivalents, una zona de música i cinema i una altra per al públic adolescent, la cafeteria i l'àrea de logística. A la segona edificació s'hi farà la zona de premsa i de revistes, l'àrea de dipòsits del mate­rial, l'espai per a les oficines del personal i el vestíbul amb el punt d'informació. Finalment, el bloc més petit tindrà la zona infantil, una àrea documental i un garatge. La biblioteca arribarà a tenir un fons de 600.000 documents encara que quan obri les portes només acollirà 200.000 llibres, discos compactes i DVD, entre altres suports.

Estarà situada al costat de l'Estació de França, al barri de la Ribera

L'edifici es podrà travessar per sota, tindrà diferents accessos, un dels quals serà al carrer del Marquès de l'Argentera, i una zona porxada a la part del darrere. Feta quasi totalment amb vidre, la nova biblioteca serà molt lluminosa, per buscar la màxima eficiència energètica, amb volums nets, una geometria austera i uns espais interiors diàfans. Una de les intencions dels gestors i els arquitectes és convertir l'espai en un centre cultural molt potent. En aquest sentit, s'intentarà que sigui un edifici molt polivalent on es puguin dur a terme activitats diferents segons l'hora. També s'apostarà per espais dinàmics i flexibles, que permetin diferents posicionaments dels usuaris per la lectura.

L'equipament es construirà en paral·lel a l'Estació de França, entre el Parc de la Ciutadella i el barri de la Barceloneta. Es vol que s'integri amb el seu entorn més immediat, més enllà del solar, i que sigui un element clau per a la reordenació de la zona. Així, per a la construcció de l'equipament es tindrà en compte que el parc es convertirà en un futur en un corredor que unirà la Ciutadella amb la Barceloneta i que permetrà arribar fins a l'edifici de Gas Natural, el Parc de Recerca Biomèdica i l'Hospital del Mar per sobre de la ronda Litoral. També es vol que sigui un itinerari cap al campus de la Pompeu Fabra, que és a l'altre costat de la Ciutadella en direcció al Poblenou, i el barri del Born i el passeig de Picasso.

La inversió, que es fa en un moment de crisi, ha despertat algunes crítiques

L'elevat cost d'aquest equipament cultural, 37,4 milions, ha despertat certes crítiques pel moment de crisi en què es planteja una despesa tan elevada i davant la possibilitat que el llibre físic desaparegui amb l'eclosió de l'e-book. González-Sinde, però, es defensa: 'Les biblioteques continuaran sent molt importants com a espais de debat i generadors de continguts', va dir a l'acte de presentació.

A la presentació del nou espai també hi van assistir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que es va referir a la futura biblioteca central com la 'mare' d'una àmplia xarxa que ja compta, per ara, amb 36 centres oberts la ciutat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias