Público
Público

L'estil d'aparador de García Albiol

L'alcalde de Badalona fa política de gestos però no té cobertura per al seu discurs xenòfob

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El mur de la pàgina de Xavier García Albiol a Face­book s'ha omplert de reclamacions dels seus seguidors en què li demanen les actuacions promeses durant la campanya. Pocs dies abans de l'aprovació del cartipàs municipal, en menys d'un mes com a alcalde de Badalona García Albiol s'ha dedicat a elevar tràmits administratius a una categoria excepcional i a fer publicitat de les actuacions que ha ordenat efectuar a la Guàrdia Urbana.

L'últim exemple es va produir ahir, quan l'Ajuntament de Badalona va informar que donava de baixa del padró municipal '466 persones, la majoria estrangeres' perquè hi figuraven de manera indeguda. Albiol apunta que aquest 'control' és una 'prioritat' per al nou govern municipal i que el consistori vol 'posar ordre a la ciutat', però la realitat és que aquest tipus d'actuacions les fan tots els ajuntaments.

L'alcalde publicita un procediment habitual com són les baixes del padró

Ahir mateix, el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) va notificar tres expedients de baixa. A més, un anunci publicat al BOPB el 2010 demostra que Badalona ja aplicava aquest tipus de mesures. De fet, fa un any es va aprovar la baixa de 1.147 persones.

L'actuació policial més important des que el PP governa a Badalona ha estat la confiscació de quatre tones de material en dues operacions realitzades en l'anomenat mercat de la misèria, on es va desplaçar García Albiol per supervisar l'actuació i tenir una fotografia per distribuir-la als mitjans de comunicació. L'alcalde ja ha anunciat que es començarà a sancionar els venedors ambulants instal·lats sota l'autopista C-31, malgrat que molts d'ells són indigents i difícilment podran fer front a les hipotètiques multes.

L'actuació contra la venda ambulant ha estat la més rellevant fins ara

L'Ajuntament de Badalona també ha comunicat en els últims dies el tancament d'un 'establiment de venda de queviures' que dies enrere havia estat qualificat pel mateix consistori de 'magatzem utilitzat com a pis pastera'. Algunes persones vinculades a la Guàrdia Urbana consideren 'sospitosa' aquesta informació i dubten de la seva veracitat.

Durant els seus primers dies com a alcalde, la política d'Albiol s'ha fet de cara la galeria, i la manca d'emparament legal per portar a terme les promeses electorals l'ha obligat a fer èmfasi en operacions rutinàries acompanyades de proclames a favor d'un cos públic de seguretat, el qual pretén reestructurar al setembre, tot i que prèviament haurà de negociar amb els sindicats un nou horari, que suposaria un cost addicional.

Tot i això, García Albiol ja ha implantat el model de 'policia de proximitat' que va prometre, amb agents que patrullen a peu pels barris que l'alcalde descriu com aquells 'on augmenta la delinqüència'.

Els electors reclamen per Facebook que Albiol compleixi les promeses electorals

Donar a les famílies badalonines els llibres de text de manera gratuïta ha estat una de les promeses més repetides pel líder conservador durant els últims anys. No obstant això, ara s'ha replantejat la idea i es veu abocat a defensar l'aposta pel reciclatge de llibres que desenvolupen des de fa anys moltes escoles públiques de Badalona.

Més enllà de l'incompliment d'una de les seves promeses estrella, l'inici del curs escolar estarà marcat per la declaració de l'alcalde als jutjats el pròxim 7 de setembre. L'Audiència de Barcelona va ordenar que s'admetés la querella presentada per SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya pels tríptics que vinculaven els gitanos romanesos amb la delinqüència i que van ser repartits pel PP el 2010. El tribunal considera en la sentència que les expressions atempten contra la fama d'aquest col·lectiu. Tot i això, García Albiol ha assegurat estar 'tranquil'.