Público
Público

Les clíniques concertades imposen les retallades

Rebaixa salarial del 5% al juny

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els centres sanitaris concertats aplicaran la retallada del 5% del sou als seus treballadors a partir d'aquest mateix mes de juny sense haver arribat a cap acord amb els sindicats. Així ho van anunciar ahir les tres patronals del sector, l'Associació Patronal Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), La Unió, i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut, que sumen 48.000 professionals. Els sindicats van fer cas omís de l'amenaça i van mantenir que recorreran a la justícia davant d'aquesta 'decisió unilateral' tan bon punt arribi la primera nòmina amb la rebaixa.

La retribució salarial es defineix al conveni i qualsevol modificació s'ha de negociar amb els representants dels treballadors. Per això els sindicats estan convençuts que ho tenen bé per guanyar. Per això, la patronal ja va advertir ahir que si el conflicte es judicialitza i no pot rebaixar la massa salarial, els centres es veuran obligats a fer acomiadaments per poder eixugar les pèrdues.

Els centres faran acomiadaments si els sindicats es neguen a la rebaixa

Les tres patronals, que ahir van comparèixer per primera vegada unides per anunciar la mesura, asseguren que es tracta d'una actuació necessària davant la reducció del 3,21% de les tarifes que els aplica el Departament de Salut, dins del conjunt de mesures per reduir el dèficit. La solució triada pels centres concertats busca 'mantenir els llocs de treball, el volum d'activitat i els serveis que presten i que les entitats siguin sostenibles i no s'endeutin', va explicar el president de La Unió, Boi Ruiz. Segons la patronal, el 5% de rebaixa dels sous permet absorbir la caiguda de tarifes de la Generalitat, així com l'increment de costos previstos amb l'augment de l'IVA i l'increment dels costos energètics.

Tot i haver fet aquests càlculs, les entitats no van voler donar xifres sobre quin estalvi suposa el 5% de retallada de nòmines ni quina reducció d'ingressos pot suposar la caiguda de la tarifa imposada pel Govern en els centres mèdics concertats.

La rebaixa d'aquest mes de juny serà del 5% per a tots els treballadors independentment de les diferències salarials, però la patronal va assegurar que la seva intenció és aconseguir negociar amb els sindicats com aplicar-la, i buscant d'altres fórmules que no afectin la nòmina mensual. Algunes alternatives plantejades són reduir els dies de lliurança, els plusos de productivitat variable o la compensació de baixa per malaltia.

Els representants dels treballadors mantenen que acudiran als jutjats

Qualsevol aspecte 'suposa la modificació del conveni i la consolidació de les noves mesures, amb implicació directa sobre la retribució salarial', va denunciar ahir la secretària general de la Federació de Salut, Carme Navarro, que va mantenir que 'en cap cas pactarem la reducció de la massa salarial'.

Els sindicats, que plantegen aplicar millores en la gestió i reduir una plantilla 'inflada de directius', lamenten que la patronal 'no vol negociar alternatives a la rebaixa salarial'.