Público
Público

Cinc noves fàbriques de creació a Barcelona

JORDI SUBIRANA

Barcelona comptarà a finals d'any amb cinc fàbriques de creació en funcionament, laboratoris artístics on els professionals de diverses disciplines podran desenvolupar les seves idees. Aquesta setmana s'ha posat en marxa La Central del Circ, a sota la placa fotovoltaica del Fòrum, i en els propers mesos ho faran La Seca, la Fabra i Coats, l'Illa Philips i l'Hangar. El projecte municipal es va endegar el 2007 i pretén obrir vuit espais de creació en velles estructures industrials, la majoria en desús, un cop reformades sense perdre el llegat industrial.

Després de La Central del Circ, que ofereix als professionals la possibilitat d'entrenar-se i muntar un espectacle des dels inicis, el següent equipament que engegarà el motor serà la nau central de la Fabra i Coats, a Sant Andreu. La transformació que s'està fent convertirà aquesta filatura construïda al segle XIX en el contenidor cultural més gran de la ciutat amb 12.000 metres quadrats.

La Seca, antiga fàbrica de la moneda del Born, acollirà arts parateatrals i l'univers brossià

L'equipament esdevindrà un viver per a projectes culturals emergents, un espai de creació per a les arts escèniques i un laboratori musical i de noves tecnologies, tres línies que suposaran una continuació del treball iniciat abans de la reforma, 'quan es van instal·lar a la Fabra i Coats uns 30 projectes', diu el coordinador de les fàbriques, Sergi Díaz. L'edifici també serà la seu de l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu. Amb tot, la Fabra i Coats té més de 30.000 metres quadrats i acollirà equipaments educatius, zones verdes, aparcaments, habitatges i espais per a entitats, un dels quals va obrir dissabte.

A La Seca, l'antiga fàbrica de la moneda del Born, els operaris hi fan els últims retocs. Les obres s'acabaran a l'abril, però l'espai no obrirà fins a la Mercè com el nou Espai Brossa, sota la direcció d'Hermann Bonnín. L'equipament serà un centre interdisciplinari amb especial sensibilitat per les arts parateatrals i l'univers brossià. La Seca, que Bonnín defineix com 'un edifici ple de memòria i significat', va encunyar monedes durant cinc segles, fins al 1849.

L'Hangar ja funciona parcialment i a l'octubre es posaran en marxa les dues naus que ara s'estan rehabilitant. L'espai es troba al recinte fabril de Can Ricart, al Poblenou. Va ser construït el 1853 per funcionar com a fàbrica tèxtil. Ara, es dedicarà a les arts visuals i a les noves tecnologies amb tallers, platós i medialab per una vintena de creadors. El darrer dels espais serà l'Illa Philips, a la Zona Franca, a finals d'any. L'espai es dedicarà a la dansa en un edifici del 1959 'que va ser utilitzat durant més de tres dècades com a assecador de bombetes', diu una de les arquitectes de la reforma, Marta Hernando.

La ciutat disposarà de 30.000 metres quadrats per al foment de diferents disciplines artístiques

Segons el delegat de Cultura, Jordi Martí, Barcelona patia un dèficit d'equipaments culturals de creació. 'Quan tots els edificis estiguin en marxa, la ciutat disposarà d'uns 30.000 metres quadrats per al foment de diferents disciplines artístiques', diu. De moment, el consistori ha fet una despesa d'uns 20 milions en la rehabilitació de fàbriques. Encara queden per començar les transformacions de la fàbrica tèxtil de La Escocesa del Poblenou (futur centre d'arts plàstiques i artesanals) i de l'Ateneu Popular de Nou Barris, antiga planta asfàltica que des del 1977 funciona com a escola de circ. La Escocesa no té data d'obertura i l'Ateneu s'inaugurarà a finals del 2012.

També està pendent de renovar-se i ampliar-se amb dues edificacions més la Nau Ivanow de la Sagrera, tot i que aquesta antiga fàbrica de pintures ja funciona com a espai cultural des del 1998. Fa uns mesos va passar a ser de titularitat municipal per uns 700.000 euros.

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias