Público
Público

El teatre català manté la seva força creativa malgrat la crisi

LÍDIA PENELO

'Estic segur que els tres milions d'espectadors hi són, només cal cridar-los amb més força perquè vinguin', va dir en un to optimista Daniel Martínez, president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca). Satisfet amb els 2.629.088 de persones que van anar als teatres la temporada passada, Martínez anima tots els implicats en el sector a treballar per arribar als tres milions d'espectadors.

La llengua catalana ha estat aquesta temporada la protagonista als escenaris barcelonins. Quasi la meitat dels 835 espectacles representats la temporada passada han estat creats per autors catalans, i s'ha assolit la xifra de 400 creacions, 123 més que la temporada anterior. A més, un 75% de les produccions (624 produccions) han tingut suport català. Pel que fa a la qüestió lingüística, 1.019.800 espectadors han assistit a funcions en català; 938.000, en castellà, i 403.000 a espectacles de dansa.

El públic de teatre de text ha pujat un 70% i el de dansa, un 39%

Els representants dels teatres de Barcelona van valorar positivament el balanç d'una temporada que malgrat la crisi va aconseguir mantenir l'assistència d'espectadors a les sales, amb un descens de només un 2%. De tota la producció cultural, el sector de les arts escèniques és el que fins ara millor ha trampejat la crisi econòmica.

Un dels directors teatrals que ahir no es va perdre la presentació del balanç va comentar a un dels seus companys que 'aquest és un sector ple de contradiccions'. I el gènere que millor reflecteix aquesta frase és el teatre musical. El muntatge Hoy no me puedo levantar, sobre la història de Mecano, el grup espanyol que més discos ha venut en la història, ha estat el més vist de la temporada passada. Un total de 293.644 espectadors van passar pel Teatre Tívoli per recordar les cançons que formen part de la banda sonora dels vuitanta.

Malgrat l'èxit d'aquesta producció, els musicals representats a la capital catalana són els que han patit una davallada més gran pel que fa al nombre d'espectadors, i han registrat un 37% menys d'assistència. Segons Daniel Martínez, la xifra 's'explica per una manca de produccions de gran format'.

Els espectacles musicals han perdut un 37% d'espectadors

L'escassetat de propostes afecta la recaptació de les sales especialitzades en aquest tipus de muntatge. El cas del Barcelona Teatre Musical és prou revelador, de programar 297 funcions, ha passat a programar-ne 100. I el mateix passa al Teatre Victòria, que de 340 sessions, n'ofereix 260. Tot i així, Martínez va dir que aquests espais continuaran programant musicals perquè el públic d'aquest gènere no ha desaparegut.

Al front de la caiguda d'espectadors dels musicals se situa el fort increment del teatre de text, que ha crescut un 70% i el de dansa, que ha augmentat un 39%. Aquests increments d'espectadors han permès mantenir la recaptació del conjunt de les 47 sales de Barcelona: al voltant dels 65 milions d'euros.

Malgrat el balanç positiu de la temporada que van fer els representants d'Adetca, el seu president, Daniel Martínez, va fer una crida a les institucions públiques per tal que no s'oblidin d'un sector que 'necessita els recursos públics'. Segons ell, la reducció dels pressupostos als ajuntaments també ha afectat la durada de les gires dels espectacles, i fa més difícil amortitzar-los. 'Els ajuntaments no tenen diners per contractar espectacles, i a la resta de l'Estat, la situació encara és més greu', va afegir.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias