Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Ada Colau garanteix que a Barcelona es podrà votar  l'1 d'Octubre

L'alcaldessa de Barcelona diu que compleix amb el seu compromís de fer possible la participació dels ciutadans de la capital de Catalunya "sense posar en risc institució ni servidors públics". És la resposta necessària "davant tot el que està passant", per tal de trobar una resposta política i no judicial al conflicte obert, assenyalen fonts de l'Ajuntament consultades per Públic

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

La alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello,  | EFE

Ada Colau ha informat personalment, a través del seu compte de twitter, que l'Ajuntament de Barcelona facilitarà que a la capital de Catalunya es pugui votar en el referèndum d'autodeterminació del proper 1 d'octubre.

El president de la Generalitat ha celebrat immediatament l'anunci de l'Alcaldessa com una "bona noticia", comentant així la seva nota a la mateixa xarxa social.

Fonts consultades per Públic han confirmat que l'anunci de l'Alcaldessa és produeix com a conseqüència d'un acord entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, sobre el qual feia dies que parlaven.

En aquest moment estan treballant sobre les concrecions de l'acord, per "a que es pugui celebrar amb normalitat la mobilització" de la jornada de l'1 d'Octubre. Les fonts consultades, properes a l'Alcaldia, insisteixen en què Colau manté el caràcter de "mobilització", perquè considera que posteriorment serà necessari seguir treballant en favor "del referèndum que necessita Catalunya".

Les mateixes fonts assenyalen que de moment no poden precisar les característiques dels espais que es podran posar a disposició de la ciutadania, per tal que puguin tenir lloc les votacions, "si efectivament es pot celebrar la consulta"

L'acord amb la Generalitat, segons fonts de l'alcaldia, no significa que aprovin la política de "tirar milles" d'ERC i del PDeCAT, però si que consideren que és la resposta necessària "davant tot el que està passant", per tal de trobar una resposta política i no judicial al conflicte obert.

L'acord es produeix després que es donés a conèixer un informe del secretari de l'Ajuntament, Jordi Cases, en el que es diu que el consistori ha de complir les decisions del TC, cosa que afecta la cessió de locals.

Aquest informe, segons ha pogut saber aquest diari des d'instàncies pròximes a l'Alcaldia, no entra en contradicció amb l'acord, ja que el que faci l'Ajuntament no factarà ni "posarà  en risc institució ni servidors públics".

Puigdemont sobre l'entesa

Des de Valls, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat l’acord a què s’ha arribat amb l’Ajuntament. “Hem trobat la manera de fer possible una aspiració que compartíem”, ha dit, “cadascú preservant allò que havíem de preservar: les institucions, els funcionaris i, sobretot, un dret bàsic com és que, finalment, la gent de Barcelona podrà votar i ho podrà fer amb normalitat”.

El president Carles Puigdemont visita la seu del setmanari el Vallenc / EFE

En declaracions als mitjans de comunicació, després de visitar aquesta tarda el setmanari El Vallenc, a Valls, per expressar el seu “suport, per damunt de tot, a la llibertat d’expressió", el cap de l’Executiu ha destacat “la molt bona entesa” a què s’ha arribat amb l’alcaldessa de Barcelona, de qui ha destacat el seu “compromís inequívoc” amb fer possible la participació dels ciutadans al referèndum de l’1 d’octubre. “Ho celebro perquè els beneficiaris de l’entesa són els ciutadans de Barcelona perquè tothom qui ho vulgui podrà participar en l’1-O”, ha afirmat.

"El govern municipal no facilitarà mitjans", segons el PSC

El segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (PSC), ha afirmat avui que "si hi ha hagut acord" per a l'1 d'octubre ha estat entre partits "favorables a una mobilització" i no entre la Generalitat i el govern municipal, que no facilitarà "ni locals ni mitjans" per a la votació.

El dirigent del PSC ha defensat que el comunicat per Colau "no s'ha pres dins del govern de la ciutat i no s'ha debatut", i ha defensat que el consistori barceloní no incomplirà la legalitat i farà cas l'informe del secretari general de l'Ajuntament de Barcelona.