Público
Público

La justícia belga ajorna la vista sobre l'euroordre de Puigdemont fins al 16 de desembre

El jutge de primera instància de la capital belga ha acceptat la petició de la defensa per tenir més temps per estudiar el cas i preparar els seus arguments. La vicepresidenta en funcions, Carme Calvo, amenaça de prendre "decisions" si la justícia belga no extradeix Puigdemont.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont entrant als jutjats al costat del seu advocat, Paul Bekaert. / Reuters

Carles Puigdemont seguirà en llibertat, de moment. Segons informa Ivo Alho a Público des de Brussel·les, el jutge de la Càmera del Consell (tribunal de primera instància)  ha accedit aquest matí a donar més temps a la defensa per preparar els seus arguments, i ha convocat l'expresident perquè torni al jutjat el 16 de desembre.

Puigdemont ha acudit aquest matí al tribunal de la capital belga per prestar declaració, després de la reactivació de l'Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE), més coneguda com a euroordre, emesa pel jutge Pablo Llarena la setmana passada. En aquesta ocasió, el jutge espanyol ha eliminat el delicte de rebel·lió pel qual se li imputa a Espanya i que havia trobat dificultats en l'anterior petició d'extradició que va emetre fa dos anys. L'euroordre ara només inclou els delictes de sedició i malversació.

Ja el dijous passat, Puigdemont es va lliurar de manera voluntària a la Policia belga per prestar declaració després de la reactivació de l'euroordre emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. L'expresident va haver de passar la nit en dependències judicials.

En qualsevol cas, l'assumpte no acabarà amb la sentència del jutge. Una vegada coneguin el resultat, tant la Fiscalia belga com la defensa tindran 24 hores per presentar un recurs contra la decisió a la Cort d'Apel·lació belga i encara quedaria una altra instància d'apel·lació més: el Tribunal de Cassació.

L'advocat de Puigdemont, Paul Bekaert, advertia fa unes setmanes que això es pot convertir en un bucle amb diverses apel·lacions davant totes dues instàncies i la resolució podria durar diversos mesos. I això, encara que en principi la normativa de l'euroordre estableix un màxim de 60 dies per a la seva resolució, ampliables a 90.

El Govern espanyol "no entendria" que Bèlgica no extradís Puigdemont

Aquest mateix dimarts, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha dit que el Govern espanyol "no entendria" que les autoritats belgues no entreguessin Puigdemont després de la sentència condemnatòria. En una entrevista a Onda Cero, ha dit que és "difícil" que no s'autoritzi l'entrega: "Hi ha un llistat més o menys automàtic de delictes comparats en les diferents legislacions penals. Els que ara es constaten per a l'activació de l'euroodre haurien d'actuar així".

Calvo ha advertit que, en cas de no ser així, l'executiu no compartiria la decisió: "Interpretem que no és respectable que a una democràcia pleníssima se li negui l'entrega després de tenir la sentència del Suprem, per a igualtat a la justícia". La vicepresidenta, a més, ha advertit que, si això passa, l'Estat prendrà "decisions" sense concretar més enllà.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?