Público
Público

1 DE MAIG L'onada feminista marca les mobilitzacions del primer de maig

Els sindicats reclamen igualtat, millores salarials, pensions dignes, i mesures efectives contra la precarietat laboral. Exigeixen a govern i patronal que facin possible un millor repartiment de la riquesa i anuncien que en cas contrari "hi haurà conflicte". Aquest 1 de maig representa, "si cal, l'inici de les mobilitzacions cap a una vaga general arreu l'Estat", afirma el líder d'UGT, Camil Ros.

Capçalera de la manifestació convocada pels sindicats majoritaris a Barcelona pel primer de maig / EFE Marta Pérez

PÚBLIC I AGÈNCIES

Igualtat. Ha estat una de les reivindicacions que s'han expressat amb més força en un primer de maig marcat per la nova onada feminista.

El color violeta s'ha fet present de manera més significativa que mai entre les pancartes de color roig que des de sempre han predominat en les manifestacions sindicals.

Els seus propis dirigents han volgut deixa clar que el context d'aquest 1 de maig és diferent, com a conseqüència de les grans mobilitzacions que l'han precedit. La del 8 de març i les de resposta a la sentència judicial pel cas de 'La manada'.

Però a més de feminista, aquest 1 de maig, en paraules del secretari general d'UGT, ha estat també juvenil i pensionista. A més d'igualtat, s'han reclamat millores salarials, pensions dignes, i mesures efectives contra la precarietat laboral.

Desenes de milers de persones s'han manifestat malgrat el mal temps a les principals poblacions de Catalunya, on els lemes de la diada de la classe treballadora dels darrers anys s'han fet sentir al costat dels de la lluita feminista i el rebuig a la repressió. "No és no", "No és abús, és violació", "llibertat presos polítics".

"No hi ha prou amb les reformes de les pensions anunciades pel Govern", ha assenyalat el secretario general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que ha cridat a la mobilització permanent per reclamar millors salaris i obligar els empresaris a compartir guanys.

Els atacs contra els drets laborals i socials "recorden als pitjors anys d'Aznar". Aquest 1 de maig representa, "si cal, l'inici de les mobilitzacions cap a una vaga general arreu l'Estat", ha explicat el líder d'UGT, Camil Ros. "Ja estem cansats que els de sempre es quedin els beneficis i els treballadors no millorin els seus sous", ha afegit.

Un i altre han carregat contra l'immobilisme del govern del PP, han exigit la derogació de la reforma laboral per posar fi a la precarietat laboral i han parlat sobre la seva determinació per "canviar l'actitud de la CEOE des de la mobilització" en relació a les condicions de treball.

​Els sindicats afirmen que ara hi ha creixement econòmic i hi ha diners i que cal aconseguir millores en el repartiment de la riquesa, però també han denunciat "la involució política que pateix la societat", la "deriva autoritària", les vulneracions de les llibertats d'expressió, de manifestació, les detencions i empresonaments de vaguistes, dirigents polítics, socials i de professionals de la cultura, contra les quals, han dit, cal donar "una resposta unitària de la ciutadania". 

Crida a la formació de govern

Tant Pacheco com Ros han instat a que es constitueixi govern a Catalunya el més aviat possible, per tal que s'apliquin polítiques socials, s'elaborin pressupostos en aquest sentit, es dugui a terme "una contractació pública digna" i es facin efectives mesures com la de la "renda bàsica". "És temps de ponts i de diàleg", han afirmat i han denunciat al mateix temps els intents de separar als treballadors "per la llengua que parlem".

En la manifestació, han participat col·lectius com el de les treballadores del sector de les cures personals i de la neteja, que reclamen millors salaris i condicions de treball, empleats del grup d'infraestructures Abertis i uns altres de l'àmbit de la recerca, que demanen un conveni més favorable.

Entre els partits polítics, han donat suport a la marxa el PSC, present amb una pancarta pròpia a favor de la justícia social i amb la participació del seu primer secretari, Miquel Iceta; i Catalunya en Comú-Podem, amb el seu coordinador, Xavier Domènech, així com Toni Morral, de Junts per Catalunya.

ERC s'ha sumat també a la manifestació amb la presència del secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, que encapçalava un grup que portaven fotos de la consellera de Treball empresonada, Dolors Bassa.

​A més de Barcelona, on la manifestació ha estat marcada per la pluja, també s'han celebrat mobilitzacions en altres ciutats catalanes com Girona, Tarragona, Tortosa i Lleida.

Manifestacions alternatives 

La Intersindical-CSC, L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Universitats per la República han convocat una marxa a la tarda posant l'accent en la voluntat de construir una "República dels drets socials".

Han reclamat que es posi fi a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, l'alliberament dels presos polítics i han afirmat que la República que volen efectiva haurà de fer possible, entre altres millores, un salari mínim no inferior a 1.200 euros, la setmana laboral de 35 hores i la conciliació de la vida laboral i familiar.

Manifestació en defensa de la 'República dels drets socials' / EFE Enric Fontcuberta

Manifestació en defensa de la "República dels drets socials" / EFE Enric Fontcuberta

Han denunciat l'actual precarietat laboral, les retallades en educació, l'atur, les pensions de misèria i les elevades taxes universitàries.

La marxa ha començat poc després de les 17:30 hores a la plaça Urquinaona i ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on els convocants han llegit un manifest en el qual han denunciat que viuen "una època de regressió en termes democràtics, polítics, econòmics i socials com no s'havia vist en dècades" i han rebutjat la intervenció de la Generalitat per l'article 155.

En aquesta manifestació han participat representants de formacions com a ERC i Junts per Catalunya, que també han estat presents en la manifestació de CCOO i UGT del matí.

L'economista i presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha indicat que aquesta entitat s'ha implicat en el Primer de Maig per avisar de forma "molt clara i explícita" als ciutadans que volen un model econòmic i social de benestar avançat que només ho tindran "quan es pugui fer efectiva la República catalana". Paluzié ha insistit en que "és la República catalana la que ens garantirà els drets socials, la que ens permetrà fer polítiques de mercat de treball ambicioses i ens permetrà tenir un Estat del benestar digne", i ha recalcat que el model econòmic i social català no pot seguir basant-se en salaris baixos i en la temporalitat.

En la mateixa línia, el portaveu de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha reivindicat la necessitat de potenciar un sindicalisme "arrelat" a Catalunya, que no estigui "sotmès a dictats que vénen de fora", per portar "la república als centres de treball".

L'altra protesta alternativa d'aquesta tarda del Primer de Maig a Barcelona l'han convocat col·lectius com Arran, la CUP, Endavant i el Sindicat d'Estudiants, sota el lema "Som la classe obrera, una sola classe".

Aquesta manifestació, de signe anticapitalista, ha començat en la Plaça Universitat i ha avançat per les Rambles custodiada per una desena de furgons dels Mossos d'Esquadra.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?