Este artículo se publicó hace 55 años.
La comunitat universitària es planta contra la precarietat
Prop de 30.000 persones participen en la manifestació que tanca la vaga de professors, estudiants i treballadors
El descontentament de la comunitat universitària amb les retallades i la precarització dels treballadors es va fer evident ahir en totes les universitats públiques catalanes amb una jornada de vaga i una manifestació que va reunir 30.000 persones 10.000 segons la Guàrdia Urbana a Barcelona sota el lema L'educació és futur. Defensem-la. La vaga va ser convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que reuneix diverses assemblees de treballadors i estudiants, així com membres dels diferents sindicats.
Xavier Domènech, professor de la Universitat Autònoma i portaveu de la PUDUP, va assegurar que en fan una valoració "molt positiva, perquè és la vaga amb més mobilització dels últims anys". El professor va afegir que "és un èxit sobretot tenint en compte que no és una vaga convocada pels sindicats majoritaris".
Els organitzadors valoren l'èxit d'una convocatòria sense els grans sindicats
El seguiment més elevat es va donar a la UAB, on es van paralitzar el 80% de les classes, segons la PUDUP. Al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra un grup de treballadors va calcular que s'havien aturat més de la meitat de les classes.
A la Universitat de Barcelona es va aturar la docència a les facultats de Sociologia, Economia i Empresa, Filologia i parcialment a la de Medicina de l'Hospital Clínic. La Universitat de Girona va tenir tres facultats afectades i també hi va haver mobilització al campus de Terrassa de la Politècnica i a la Universitat de Lleida.
La secretaria d'Universitats va assegurar que la vaga va tenir "una incidència baixa" i, segons les seves dades, el seguiment va ser inferior al 8%. Segons la secretaria, a la UPF, per exemple, "l'activitat acadèmica es va desenvolupar amb normalitat", tot i que, segons va poder comprovar aquest diari, es van anul·lar nombroses classes.
Fins a un 80% de les classes es paralitzen a la UAB i més de la meitat a la UPF
La jornada d'ahir va començar amb talls de circulació a la Gran Via, la Diagonal i l'AP-7 al seu pas per la UAB, a càrrec dels treballadors i els estudiants que havien passat la nit en diverses facultats, algunes ocupades des de dilluns. També hi va haver piquets a les facultats mobilitzades, sense incidents.
A les deu del matí una vintena de doctorands del campus de la Diagonal de la UB van recórrer els vagons del metro amb bata blanca per informar sobre la manca de recursos per investigar. "El nostre objectiu és conscienciar la gent, perquè no sabem què està passant", va assegurar la Beth. Cada investigador penjava cartells que feien referència al seu tema de recerca.
Poc abans de les 12 del migdia, uns 200 estudiants de l'edifici històric i del campus del Raval de la UB van recórrer el centre de la ciutat en una cercavila reivindicativa. Van entrar a la seu del banc Santander, l'entitat financera amb més presència a les universitats públiques, i, després de prendre per botí un cartell de mida real de Fernando Alonso, van seguir cap a la Borsa de Barcelona i la seu del Departament d'Economia i Coneixement, on, tot i la forta presència policial, tampoc hi va haver incidents.
A la mateixa hora hi va haver manifestacions a Girona, Tarragona i Lleida. A la capital gironina, més d'un miler de persones van marxar des del rectorat de la UdG fins a la Delegació de la Generalitat sota el lema L'educació no és un negoci, prou retallades.
A la UPF es va celebrar una assemblea de professors, estudiants i personal d'administració i servei. Els treballadors van acudir vestits de negre, en senyal de dol per la universitat pública. La primera intervenció va ser d'un professor associat que va agrair el suport dels estudiants per fer possible l'aturada i va parlar de les condicions de treball dels associats. Va assegurar que el seu sou s'ha reduït en un terç i que, a més de corregir 350 pràctiques setmanals, ha de fer classes particulars i traduccions per mantenir-se.
Fins a la plaça de Sant JaumeLa manifestació, que va començar a les 18.00 h a la plaça Universitat, va baixar la Rambla punt conflictiu durant les protestes estudiantils del 2008 cap a la plaça de Sant Jaume. Després de llegir el manifest, professors, estudiants i treballadors van anar cap a la plaça de Catalunya, on van celebrar una assemblea multitudinària.
El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va dir que la vaga es feia "en clau política" i va assegurar que "ni un sol investigador sortirà del sistema", tot i afegir que els professors associats es veuran afectats. Els candidats Alfred Bosch i Joan Coscubiela van al·ludir ahir a la vaga en plena campanya, i li van donar suport.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.