Público
Público

Una renovació ambles mateixes cares

JORDI MUMBRÚ

Els resultats electorals de l'últim any han deixat ben clar que els socialistes s'han de renovar. En les passades eleccions municipals, CiU va aconseguir 40.000 vots més que el PSC (que fins ara era imbatible a la capital catalana) i el PP només es va quedar a 30.000 vots dels socialistes. Els estudis posteriors van confirmar que els electors progressistes no van canviar de partit. Senzillament, es van quedar a casa. Amb aquest panorama, els socialistes són els primers que han fet autocrítica i que parlen de renovació. Això sí, amb les mateixes cares.

La federació del PSC de Barcelona comença avui el seu congrés per intentar posar les bases de la remuntada. A la tarda la direcció actual exposarà l'informe de gestió i els delegats votaran si l'aproven o no. Demà dissabte serà el moment perquè es presentin les diferents llistes que volen encapçalar el partit i els delegats tornaran a votar. Segons sembla l'única llista que es presentarà és la mateixa que hi ha actualment, amb alguna petita variació que, en cap cas, promet una gran renovació.

Ningú espera que es presenti una llista alternativa a la de Carles Martí

En el congrés no sortirà el nom del candidat socialista per les eleccions municipals, el 2015. Actualment, poca gent confia que Jordi Hereu es torni a presentar com a alcaldable i els focus il·luminen amb força Jordi Martí, que actualment és regidor d'Urbanisme del PSC. Aquesta incògnita encara queda lluny. El que tothom té clar des de les files socialistes és que aquesta, i moltes altres decisions, passaran per la taula del poderós Carles Martí, primer secretari del partit. El líder dels socialistes a Barcelona, amic de la joventut i mà dreta de Jordi Hereu, va sortir molt reforçat del congrés del PSC, ja que la federació va apostar clarament per Pere Navarro i va guanyar.

Hi ha veus crítiques dins del partit que qüestionen la seva figura i consideren que, després de la patacada a Bar­celona, caldria un nou líder, però ningú no confia que algú s'atreveixi a plantar-li cara. Martí, des de l'ombra, ha jugat molt bé les seves cartes, de manera que al congrés es preveuen molt poques sorpreses. L'actual primer secretari ha fitxat com a principal novetat per començar la remuntada Lourdes Muñoz, que ja té certa experiència municipal com a regidora de Política de Dones a l'Ajuntament (2001-2003). Muñoz, que també ha estat diputada, pertany a l'ala catalanista del partit i serà la nova secretària d'organització.

Seduir joves des de la xarxa

El partit demana als militants que busquin vots a través d'internet

La ponència marc del partit té 273 punts que analitzen la situació dels partits d'esquerres, fan certa autocrítica de la seva gestió i tracen les direccions a seguir per 'encapçalar un nou projecte polític (...) amb el clar objectiu de tornar a guanyar les eleccions'. Entre els deures a fer per a la remuntada, segons la ponència marc, els socialistes hauran d'aprofitar el temps que han guanyat ara que estan a l'oposició per millorar una 'interacció amb la ciutadania'. També volen analitzar les necessitats dels districtes per 'produir una mobilització ciutadana'. Els socialistes intentaran convèncer especialment la franja d'edat dels 30 als 45 anys, la seva assignatura pendent. Per seduir-los, demanen a la militància que aprofiti les xarxes socials per 'identificar votants i líders d'opinió' i que participin 'en fòrums i comentaris de notícies a Facebook i Twitter'. Les noves tecnologies també haurien d'ajudar el partit a obrir canals per rebre noves idees dels ciutadans.

La ponència, que sembla indicar que almenys sobre el paper el partit gira cap a l'esquerra, també demana més presència a les universitats i més atenció al moviment del 15-M, amb qui cal iniciar 'un diàleg obert'.

La tàctica per a la remuntada haurà de lluitar contra els vells hàbits i serà tot un repte de renovació en mans de la mateixa direcció.

Más noticias