Público
Público

Aturen l'ERO del Liceu i la vaga s'anul·la

L'acord entre direcció i plantilla permetrà recuperar bona part de la programació

L. P.

El Gran Teatre del Liceu va decidir ahir retirar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que va presentar el passat 14 de febrer, per la qual cosa s'ha desconvocat la vaga que els treballadors pretenien dur a terme en protesta per aquesta mesura, anunciada per al pròxim 27 de febrer, data de l'estrena de La Bohème. Fonts de la direcció van confirmar aquestes dades i van afegir que faran tot el possible per recuperar la programació que va ser anul·lada quan es va decidir suspendre l'activitat artística i presentar un ERO temporal de dos mesos. Aquest ERO afectava el 90% de la plantilla i comportava la suspensió de les activitats artístiques durant dos mesos.

La decisió es va prendre ahir al matí en una reunió entre els representants dels treballadors i la direcció del Gran Teatre del Liceu, i l'acord consisteix en el fet que els responsables del coliseu operístic retiren l'ERO a canvi que els treballadors renunciïn a la paga extraordinària del mes de juny (que suposarà un estalvi d'1,5 milions d'euros equivalents a la desinversió de la Generalitat en aquesta institució). Ara bé, el president del comitè d'empresa va recordar que els treballadors 'no han renunciat incondicionalment a la paga extra', sinó que esperen cobrar-la 'més endavant, quan les circumstàncies siguin més favorables'.

Malgrat que l'acord que evita l'ERO i la vaga ha satisfet bona part de la plantilla, també ha provocat 'perplexitat' ja que la proposta dels treballadors es va formular fa un mes, i al comitè d'empresa li sobta que la direcció hi accedeixi precisament ara.

'És sorprenent que l'empresa hagi acceptat ara l'acord, quan ja fa un mes que vam oferir renunciar a la paga extra a canvi que no apliquessin l'ERO', va explicar el president del comitè d'empresa, Manuel Martínez.

Segons la seva opinió, si l'empresa hagués acceptat la seva proposta quan van començar les negociacions 'ara seria més fàcil reprendre la programació anul·lada'.

Referent a la programació, fonts de la direcció van assegurar que 's'està treballant per reprendre les activitats artístiques', però han reconegut que hi ha algunes òperes anul·lades que resultarà difícil de programar.

Els representants del comitè d'empresa han anat més enllà i han avançat que 's'han anul·lat compromisos i ara serà difícil recuperar Una tragèdia florentina, per la qual cosa creuen que aquest programa doble serà substituït 'per concerts'.

El comitè d'empresa va remarcar que la difícil situació econòmica per la qual passa el Gran Teatre del Liceu és fruit 'd'una mala gestió' i han demanat que 'es depurin responsabilitats en la direcció'. El proper objectiu de la plantilla és 'depurar responsabilitats' perquè, segons Martínez, els treballadors no entenen que el director general segueixi al capdavant de la institució.

Una altra de les qüestions candents que van tractar direcció i representants de la plantilla en la reunió d'ahir és la presumpta amenaça d'acomiadaments de cara al mes de setembre. Manuel Martínez va assegurar que l'empresa s'ha compromès a no 'amortitzar llocs de treball si no és per la via de les jubilacions anticipades' o les pertinents. A més, Martínez va afegir que si cal fer aquestes 'amortitzacions' hi ha càrrecs directius 'doblats'. Respecte a aquesta qüestió, el president del comitè d'empresa va explicar que han posat sobre la taula el fet que 'hi ha càrrecs directius doblats', i resoldre-ho 'seria una bona opció' per a l'economia de l'empresa.

Atès que la direcció ha retirat l'ERO també amb la condició d'obrir unes noves negociacions per redefinir el marc laboral dels treballadors del teatre, Martínez proposa tractar el tema des de la flexibilitat laboral (flexibilitat horària, descansos, entre d'altres), tot i que també apunta la necessitat de revisar 'despeses innecessàries' i plantejar una 'bona organització del treball' .

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias