Público
Público

"Els malalts som gent normal"

Usuaris de serveis de salut mental actuen a Hamlet, en una nit d'estiu', dirigits per Broggi

IRENE SEGALÉS

Teníem por de sortir a escena, però, a mesura que vas assajant, la por va canviant, va marxant." Aquestes són les sensacions d'un actor amateur, en Toni Flores. Ell és un dels 17 usuaris dels serveis de salut mental de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona que protagonit­zen l'obra Hamlet, en una nit d'estiu, sota la direcció d'Oriol Broggi.

Fa uns tres mesos que el director català va rebre la proposta de dirigir voluntàriament una obra de teatre representada per persones amb problemàtiques de salut mental, i la va acceptar: "Per a un director, que t'ofereixin una cosa diferent i estranya de dirigir és molt agraït. Et permet posar en qüestió el que fas habitualment, barrejar els resultats d'altres obres i portar a la pràctica futures idees que tens i que et ronden pel cap".

17 usuaris del servei de salut mental protagonitzen una obra de Shakespeare

A més, Broggi resta importància a la por que pateixen aquests intèrprets amateurs perquè assegura que "no és tan diferent de la por que tenen els actors professionals abans de sortir a l'escenari per representar l'obra".

Hamlet, en una nit d'estiu és un projecte de teatre social que impulsen conjuntament les fundacions L'Atlàntida i el Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona. L'espectacle busca acostar l'activitat artística a un sector de la població que sovint n'està allunyat.

Alhora, l'experiència ha de servir per activar i dinamitzar l'entorn social d'aquestes persones amb problemàtiques derivades de la malaltia mental. Però encara hi ha un tercer objectiu: donar veu a les persones diagnosticades de salut mental perquè la ciutadania conegui la seva realitat i se sensibilitzi amb els malalts.

L'experiència ha de servir per activar i dinamitzar l'entorn social dels malalts

En el moment d'escollir el text per aquest projecte, el director teatral Oriol Broggi no va dubtar: "Shakespeare parla molt dels canvis de personalitat i vam creure que podíem trobar moltes connexions entre Hamlet, un personatge que no sap si s'està tornant boig, i els problemes d'aquestes persones. Shakespeare ens permetia jugar i veure quines màscares et treus per trobar, com deia Luigi Pirandello, el teu propi jo".

Un altre punt a favor del text de Shakespeare és que Broggi està acostumat a dirigir clàssics. Fa dos anys ja es va enfrontar amb èxit a la bogeria de Hamlet, amb Julio Manrique al capdavant. Ara els actors amateurs d'aquesta obra també alaben la feina feta per Oriol Broggi i la seva ajudant de direcció, Montse Albàs. En Toni Flores assegura que "és difícil treballar amb gent amb problemes de salut mental", i agraeix a l'equip de direcció la humanitat amb què han treballat amb tots ells. Per en Toni, l'objectiu d'aquest peculiar espectacle és clar: "Que la gent vegi que els malalts mentals no som diferents, sinó que som gent normal i corrent, que no estem limitats per la nostra patologia".

L'obra inaugurarà la nova temporada del centre d'arts L'Atlàntida de Vic

L'actor explica que durant els tres mesos d'assajos han viscut moltes experiències: "Al principi alguns no volien sortir, altres han arribat a plegar, però uns quants s'hi han tornat a apuntar". En aquest sentit, Oriol Broggi afegeix que "fins i tot s'ha hagut de donar més text a alguns actors a qui, de bon principi, se'ls havia retallat el paper". El director assegura que la feina ha estat molt estimulant perquè "al començament la relació amb els actors era freda", però que amb el temps li han permès descobrir horitzons que ni s'havia imaginat.

Els 17 intèrprets, usuaris dels serveis de salut mental, no estan sols a l'escenari, els acompanyen dos psicoterapeutes del Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona i un ampli repertori de col·laboracions especials, entre les quals destaquen les actuacions d'actors i actrius de la talla de Ramon Vila i Clara Segura, i de músics tan rellevants com ara Jaume Sisa. També apareixen a escena dos cors de cantants i una ballarina i, des del fossar, toca el conjunt instrumental de la fundació L'Atlàntida.

L'obra teatral es representarà, en principi, una sola vegada però ho farà amb els honors d'inaugurar la nova temporada del Centre d'Arts Escèniques d'Osona, L'Atlàntida de Vic, que comença avui. Aquesta programació s'emmarca en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebrarà el proper 10 d'octubre.