Público
Público

La Generalitat limita l'ERO temporal de l'Hospital de Sant Pau

Impedeix que cap treballador vagi 15 mesos a l'atur

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'Hospital de Sant Pau podrà aplicar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que va plantejar als sindicats i a l'autoritat laboral el mes de setembre passat. Però ho haurà de fer de forma limitada, ja que el Departament d'Empresa i Ocupació no li ha permès executar-lo tal com demanava el centre inicialment per estalviar deu milions d'euros. Cap treballador podrà fer una suspensió de treball de 15 mesos, com havia plantejat la direcció del centre al mes del setembre.

L'hospital pretenia en els seus plans inicials que 63 persones patissin l'ERO temporal de 15 mesos. Després va reduir aquesta xifra a una trentena. La resolució definitiva, del dia 11 de novembre, va vetar definitivament aquesta me­sura. La regulació afectarà 1.397 treballadors del centre, el 36% de la plantilla, que només hauran d'estar a l'atur 15 dies.

La regulació temporal afectarà durant 15 dies 1.397 treballadors

La decisió coneguda ahir avala l'oposició sindical a la documentació que va adjuntar l'hospital per argumentar la necessitat d'aplicar una retallada laboral, tal com va denunciar ahir el responsable d'UGT al comitè d'empresa del Sant Pau, Sergio de los Ríos. Segons el sindicat, la resolució de la Generalitat sosté que 'l'empresa no ha aportat en cap moment el contracte programa del 2011 amb el qual es pugui determinar quins són els serveis i les activitats que deixaran de fer-se i, per tant, és impossible determinar en quins serveis s'ha de produir una major disminució de la producció'.

L'equip gestor al·lega que la reducció del concert assignat pel Servei Català de la Salut és el que ha desencadenat la necessitat de reduir la massa laboral que treballa a l'hospital. El pressupost assignat pel Govern de la Generalitat al centre va ser el 2011 de 270 milions d'euros, un 8,8% menys que un any abans. Es tracta d'un ajust semblant al que van patir la resta d'instal·lacions concertades.

El centre estalviarà deu milions d'euros amb aquesta proposta laboral

És per aquest ajust que la direcció es va veure obligada a dissenyar un pla d'austeritat. La major part de la retallada serà salarial els esmentats deu milions d'euros d'estalvi, mentre que s'aconseguirà un estalvi addicional de nou milions d'euros mitjançant altres partides (sobretot les vinculades a la caiguda de l'activitat). Aquest estalvi serà més gran l'any vinent, i pot arribar als 15 milions d'euros, en aplicar-se a un exercici sencer i no només a vuit mesos, com ha passat aquest any.

En tot cas, ara l'aplicació de l'expedient de regulació es precipitarà. Els treballadors faran avui una assemblea informativa per conèixer com es desenvoluparà l'expedient, que s'allargarà durant un període temporal de 15 mesos. Tot i veure's impotent per arribar a un acord amb els sindicats, el consorci sanitari preveu poder pactar-hi la implantació de l'expedient.

Els metges interns residents (MIR), els metges adjunts de guàrdies, el personal d'urgències i altres feines especials quedaven excloses de l'expedient, segons fixava la direcció. L'autoritat laboral va afegir un nou grup més que no podrà patir l'ERO temporal: els representants dels treballadors.