Público
Público

L'acusació popular vol Millet i Montull a la presó

Les entitats ciutadanes es personen en el cas de l'espoli de l'Orfeó

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'acusació popular, que representa una cinquantena d'associacions de veïns de Barcelona, pagarà avui una fiança de 6.000 euros al jutge que instrueix el cas de l'espoli del Palau de la Música, Juli Solaz, per personar-se en la causa. A més, els advocats dels veïns demanaran el reingrés a la presó de Fèlix Millet i Jordi Montull.

Un dels advocats que representa en aquest cas la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Jaume Asens, va dir ahir que 'no està tan clar'a diferència del que manté el jutge Solaz que els dos imputats 'estiguin arrelats a la societat catalana en un moment en què fins i tot els seus propis advocats diuen que són dos empestats socials'. Per tant, conclou el lletrat, podria haver-hi risc de fuga.

Els veïns demanen la destitució 'immediata' de García-Bragado

Participar en el procés penal no ha estat fàcil. Solaz va demanar a les entitats 6.000 euros de fiança per poder-se personar en la causa, una quantitat prou important perquè la FAVB hagués d'organitzar una col·lecta ciutadana per obtenir els diners. La jutge que instrueix el cas de l'hotel del Palau, Míriam de Rosa, en canvi, va demanar-los una quantitat menor: 1.000 euros.

En aquest sentit, Asens es va mostrar ahir molt satisfet amb l'actuació d'aquesta jutge, ja que està actuant, va dir, amb molta celeritat, 'a diferència de Juli Solaz', que fa gairebé un any que 'té sobre la taula documents que fan referència a un possible finançament il·legal de CiU' i encara sembla que estigui a l'inici de la instrucció.

De Rosa, al contrari, ja ha posat i ha tret Millet i Montull de la presó, ha escoltat la major part dels testimonis i ha imputat tres persones més: el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, el gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, i l'arquitecte del despatx d'Oscar Tusquets, Carles Díaz.

La FAVB vol fer fora 'tots els ganduls que viuen de la corrupció'

Asens també va criticar que sovint es tracti els delinqüents de camisa i corbata, aquells 'que un dia van pertànyer i van dir ser defensors del sistema', amb més delicadesa que els delinqüents comuns. I com a exemple va posar les declaracions de Montull en sortir de Can Brians, quan va dir que tothom els havia tractat molt bé.

A la mateixa roda de premsa, la FAVB va mostrar la seva indignació amb l'alcalde Hereu per mantenir Ramon García-Bragado en el seu càrrec. 'Si Hereu està perplex per la imputació de García-Bragado, nosaltres estem deu mil vegades més perplexos', va dir ahir Ada Colau, membre de la campanya Acusació Popular. La indignació de Colau té a veure amb la decisió de l'alcalde d'apartar 'temporalment' García-Bragado de l'àrea d'urbanisme però de mantenir-lo en les seves altres funcions: habitatge, infraestructures i règim interior.

'És lamentable va dir Colau que García-Bragado, que ja havia estat criticat per moltes entitats per les seves formes, no sigui cessat de totes les seves funcions'. També va exigir que la destitució sigui 'total i immediata'.

Colau no va ser l'única que va fer declaracions contundents. 'No els en deixarem passar ni una, volem arribar al final i que tota aquesta podridura caigui', va dir el vicepresident de la FAVB, Jordi Giró, que va afegir que no pararan fins fer fora de l'Administració 'tots els ganduls que es dediquen a la corrupció'.

Cal tenir en compte que l'origen de la querella del cas de l'hotel està en les denuncies dels veïns en trobar irregularitats en la tramitació urbanística. De fet, la jutge va imputar Massaguer i García-Bragado en veure indicis d'haver afavorit els interessos privats per sobre dels públics.

La jutge els ha citat com a imputats per esbrinar si, tal com han apuntat alguns testimonis, l'any 2008 van ometre que els terrenys que havia adquirit el Palau havien passat a mans d'Olivia Hotels, amb l'objectiu que la tramitació no en sortís perjudicada. L'un i l'altre mantenen que van conèixer el canvi de titularitat per la premsa, és a dir, quan els Mossos ja havien entrat al Palau.