Este artículo se publicó hace 15 años.
El low cost no arriba a Barcelona
El saló dedicat a les ofertes immobiliàries ofereix oportunitats de segona residència però no pisos a la capital
Lambient era com el dun mercadet de carrer. La diferència és que el gènere que es venia eren pisos i cases unifamiliars. El saló immobiliari Low Cost va tancar ahir les portes a la Fira de Barcelona després dun diumenge amb molt dambient. Moltes parelles joves, algunes empenyent el cotxet, buscaven i remenaven entre les ofertes. La seva intenció era sovint la de comprar, però el que trobaven no sempre sajustava a les seves necessitats. Bona part de les ofertes eren segones residències o promocions en municipis molt concrets.
"Busquem un pis a Barce-lona", reclamaven el Manel i la Laia. També ho intentaven el David Mateu i la Cristina Escáñez. "Vivim al barri de Sant Andreu i volem un pis més gran, però no hem vist gairebé res, tot és a fora", es queixava el David. Entre grans cartells amb preus que intentaven fer de ganxo, lEnric Salvador remugava com la resta: "No vull un pis a Menorca, el vull a Barcelona".
Com en les segones rebaixes, o el visitant sadaptava a loferta o no hi havia res a fer. "Ens ofereixen pisos a moltes urbanitzacions en llocs que no coneixem", comentaven la Claudia Ordóñez i la seva parella. "Els preus no han baixat. Veiem un pis a Sabadell que, tot i que no es ven, fa tres anys que costa el mateix", corroborava la Noemí Montardit.
Amb la crisi, lactitud del comprador ha canviat molt. La Neus sha venut el seu pis abans de comprar-ne un altre per no haver de patir. Mentre no troba un habitatge que li agradi, viu de lloguer. Igual que ella, molts visitants van acabar ahir fent cua en un dels pocs taulells que oferien pisos a la gran ciutat, que durant tot el dia va estar ple. "Tothom vol Barcelona", constava el promotor Carlos Fontcuberta, de la immobiliària FAF.
Tot i això, ja fa dos anys que no pot vendre els vuit pisos que oferia a la fira Low Cost. Primer, perquè els clients van desaparèixer de cop, i ningú volia comprar un habitatge. I ara que sembla que linterès creix, el problema segueixen sent els bancs, que no faciliten el finançament.
Finançament desigualFontcuberta va construir els pisos sense demanar hipoteca al banc. El que podria semblar un avantatge sha convertit en un gran problema per al promotor. Ara, explica, cap entitat vol fer la hipoteca als seus clients perquè "volen treures de sobre el seu estoc o prefereixen subrogar les hipoteques dels promotors als quals han concedit els crèdits". En canvi, la promotora Infigrup assegurava finançament al 100% als interessats en les seves promocions, tot i ser segones residències. "Tenim acords amb els bancs amb què vaig fer els habitatges. Faciliten la hipoteca als meus compradors perquè ja hi estan involucrats econòmicament", admetia el promotor José Manuel Infiesta. En el seu cas, ven cases dalt estànding a les illes Balears, la Vall dAran i Sitges per preus des dels 780.000 euros. Segons Infiesta, "compradors dalt poder adquisitiu els interessa ara finançar el 100% de la compra perquè obtenen hipoteques al 1,80% dinterès, i poden mantenir els seus diners al banc, que rendibilitzen al 4%".
Com lany passat, les cues més llargues van ser a lexpositor de Caixa Catalunya. Aquesta vegada, però, Caja Mediterráneo (CAM) va aconseguir fer-li la competència. Lentitat va atreure moltíssimes persones al seu estand regalant roses de color carabassa.
Després de fer una volta, la Claudia va recollir del saló poca cosa més que una flor: "Hem mirat pisos i el preu que sanuncia sembla atractiu. Però després hi has de sumar lIVA i les despeses i el preu final puja molt. Haurien danunciar les quantitats finals directament", es queixava, i reclamava així un tracte igual en el sector que el de les ofertes de viatges o de vols, en què les empreses sí que estan obligades a detallar el cost final del producte.
Lorganització del saló Low Cost va xifrar en uns 55.000 els visitants, 5.000 menys que en ledició de lany passat.
Les zones. Pisos a la capital de 155.000 a 448.000 euros155.000 euros. Pis al casc antic de Barcelona
Entre els seus ganxos, la promotora FAF oferia per aquest preu un habitatge de 46 metres quadrats per reformar a la plaça Sant Pere del barri del Born.
273.000 euros. Pis de quatre habitacions a la Verneda
Caja del Mediterráneo tenia oferta de segona mà a la capital catalana. La promoció ganxo, en el seu cas, era un habitatge gran, difícil de trobar a preus assequibles a la gran ciutat.
448.000 euros. Pis a la Diagonal
Un àtic a la Diagonal número 160 es ven per 448.000 euros. La mateixa promotora, Hercesa, ofereix els 80 metres quadrats construïts distribuïts en dues habitacions i dos banys per 355.000 euros, sempre amb IVA i despeses a part. El preu del lloguer no baixa en cap cas dels 900 euros.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.